Május 25. Szombat, Orbán

Lótrágyából energia? Igen, méghozzá nem is kevés!

null

Sokakban felmerült már az az utópisztikus gondolat, hogy milyen jó lenne, ha autók helyett a városokban újra lovakon lehetne közlekedni. Sőt, a kisebb távokra, a boltba és az iskolába is ezekkel a gyönyörű lényekkel mehetnénk.

Vissza a lovakat!

Ha lovon közlekednénk, nem lenne dugó, nem lenne szmog. Természetesen az áruszállítást nehéz lenne így megoldani, de a személyközlekedést nem. A kisebb távokat a városokban nem sokkal több idő lenne megtenni, és az ittas lovaglás sem szedne annyi áldozatot. Csakhogy a lóvalegyüttjár a lótrágya is, ami egy városban nem éppen szép látvány.

kép:hu.pinterest.com

Ezugyan igaz, de ha nem is szép - vagy túl illatos – nagyon hasznos tud lenni. Erre mutatott rá aFortumHorsePowercég, mivel az ő technológiájukkal idén márötödszörretermelik meg a Helsinki Nemzetközi Lóshow energiaszükségletét. A lótrágya felhasználásával a világítást, az eredményjelző táblákat és a mobilok töltését is meg lehet oldani, sőt, a környező háztartásoknak is jutott az energiából.

Lótrágya és energia

Akármilyen meglepő is, erre is használható a trágya. Ráadásul nem is új a dolog, hiszen évek óta hasznosítják így az állattartásból keletkező mellékterméket, ezzel csökkentve valamelyest az állatállomány klímaváltozást elősegítő hatását. Ha pedig minden trágya hasznosításra kerülne, az sokat segítene a Földön is.

kép:thehorse.com

A trágyaugyanisnagyon jó energiaforrás. A legtöbb család két autóra vágyik, hogymobilisaklegyenek. Két ló sokkal jobb megoldás, hiszen az általuk termelt trágya egy átlagos ház éves fűtésigényét is képes fedezni, ez pedig nem kis szó. Mindemellett a hígítotttrágyából az energiatermelés után visszamaradó anyagok tökéletesen képesek kiváltani a műtrágyákat, hiszen ugyanolyan magas a nitrogéntartalmuk. De mellette más nagyon hasznos anyagokat is tartalmaznak, így nem csak a terméshozamot növelik meg, de a föld minőségét is jelentősen javítják.

Egy utópisztikus világbana városokban lovakkal közlekednek, így nincs szmog, és az állatok közelsége az embereklelkétis megnyugtatja. Ez az utópia azonban üzletileg is jó lehet, ha a trágyát nem az álom hátráltatójának, hanem mozgatórugójának tekintjük a klímakatasztrófa korában!

lead kép:cpr.org