Június 20. Csütörtök, Rafael

A gyomok hasznosabbak, mint hinnénk!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A növények szerelmesei utálják azt a kifejezést, hogy gyom, vagy haszontalan növény, ilyen ugyanis nem létezik. Minden növénynek megvan a maga haszna, de adott esetben azt mi nem tudjuk jól használni, így nincsen rá szükségünk. Ez az hitvallás most begyűrűzik az mezőgazdasági termelésbe is.

Kellenek a gyomok?

Egy friss tanulmány, melyet a pisai Szent Anna Egyetem szakemberei adtak közre, rámutat arra, hogy a gyomok a meg nem értett segítőink, nem pedig ádáz ellenségeink, ahogyan eddig hittük. A mezőgazdaság évszázadok óta küzd az oda nem illő növények, a gyomok ellen. Ehhez különböző eszközöket vetnek be, mint az emberi erő - mikor hajlongva kihúzogatjuk a növényeket - vagy avegyszerezés. Ez utóbbi gyorsabb,könnyebb, kényelmesebb és olcsóbb, így mára világszerte elterjedt.

kép: phys.org

Avegyszerezéssela gyomoktól meg lehet szabadulni, csakhogy az anyagok nem tűnnek el a semmibe, hanem a fogyasztókban halmozódnak fel, vagyis az állatokban és bennünk, sőt, még a talajban is. Ez pedig folyamatos mérgezést eredményez, melynek komoly ökológiai és egészségügyi hatásai is vannak.

De mi lehet a megoldás? Hagyjuk a gyomokat a helyük?

Ökológiai szerep

A tanulmány szerint igen, legalábbis egy részüket. A gyomoknak ugyanis bár élelmezési célra valóban nem alkalmasak, szerepük van az ökológiai egyensúly fenntartásában.

Van ugyanis egy hátulütője a gyomirtásnak az említetteken kívül is, ez pedig az invazívfajok megjelenése. Ezeket pedig még a vegyszerek sem képesek tartósan kiszorítani, vagyis olyan megoldatlan gonddal állunk szemben, mely jelentősen képes csökkenteni a termelést. És itt lépnek be a képbe a gyomok.

kép: gardeningknowhow.com

Mint ahogyan azt írtuk, minden növénynek megvan a maga szerepe, csak meg kell ismerni, mi az. Egyes “gyomok” példáulőgyválnak haszonnövénnyé, hogy nem engedik megtelepedni azinvazívfajokat. A termelésre pedig nincsenek rossz hatással, sőt, növekedést eredményeznek. Arról már nem is beszélve, hogy lényegesen kevesebb vegyszerre van szükség, és nem utolsó sorban a monokultúrás növénytermesztés megtörésével a rovarok isnagyobb számban és változatosabb összetételben jelennek meg, ami tovább javít a terméshozamon. A megoldás tehát most sem a mindent kiírtunk, ami éppen nem kell hozzáállás, hanem a természet mélyebb ismerete, és a szimbiózisra törekvés.

lead kép: purdue.edu