Július 12. Péntek, Dalma, Izabella

Végre tisztulhat az óceán

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Ki kell szedni az óceánokból a műanyag hulladékot, ez nem is lehet kérdés. Mérgezi a vizekre, tönkre teszi a vizek élővilágát, és előbb vagy utóbb az emberre is komoly fenyegetést jelent majd. De hogyan lehet megtisztítani ennyi szeméttől a vizet? Ki finanszírozza ezt?

Szemét

Bizony, már a legnagyobb szemétsziget Hawaii és Kalifornia közt lebeg, és akkora, mint Franciaország háromszor. Nem, sajnos nem olvasott félre valamit, lassan akkorára dagad az úszó hulladékok tömege, hogy összeköti a két kedvelt üdülőhelyet is.

kép:wur.nl

Hogy el kell onnan takarítani, azt régóta mondogatják a tudósok, hiszen erősen befolyásolja a tengerekélővilágát a sok szemét, a belőlük kioldódó mérgekről már nem is beszélve. De mégis, ki fogja ezt megfinanszírozni? Hiszen a szemét is éppen azért landolt a vízben, mert ez volt az olcsóbb megoldás. Az újrahasznosítás drága, arról meg már nem is beszélve, hogy valahogy partra kell hozzá szállítani a többországnyiszeméthalmot.


OceanCleanup

Valószínűleg nem ismeretlen senki előtt a név. Sajnos a legtöbben azért emlékeznek rá, mert rendre kudarcot vallott. Lényegében egy gigantikus, U alakú hálórendszerről van szó, mely igen lassan mozog a vízben, és összegyűjti a szemetet. Sajnos azonban fonton kiszakad, túl gyorsan mozog, vagy másképpenhibásodikmeg.

kép:worldmaritimenews.com

2013-óta most először a rendszer végre megfelelően üzemel, elkezdte a szemetet gyűjteni. Hogy ki fizeti? Egyelőre kísérleti fázisban van, vagyis kormányok és civil szervezetek, de ez nem sokáig lesz így. Nagyon jó hír, hogy a rendszer igazából passzív, vagyis nem igényel különösebb pénzbefektetést, ha már megvan a jó konstrukció a működéshez, és úgy tűnik, most más megvan. A z összegyűjtött szemetet egy hatalmas hajó hozza a partra, az első adagot decemberben. Még fejlesztik a hálót, hogy évente csak egyszer kelljen elmenni a szemétért, de már ez is hatalmas lépés. A kihalászott szemetet pedig újrahasznosítják, és megjelölve a származási helyét - nagyon remélik - prémium piacot hoznak létre vele.

Külön jó oldala azOceanCleanuprendszernek, hogy nem befolyásolja jelentősen az óceánok élővilágát, illetve nem csak a látható szemetet gyűjti, hanem amikroműanyagokatis kiszűri a vízből.

lead kép:theverge.com