Június 24. Hétfő, Iván

Tény: az erdő egészségesebbé tesz!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Egyre több érdekes dolog derül ki az erdőkkel kapcsolatban. Nem csak arról van ugyanis szó, hogy az erdőségek jelentik a megoldást a klímakatasztrófa kivédésére, és nem is csak arról a döbbenetes tényről, hogy az egyes fák kapcsolatban állnak egymással, hatalmas organizmust alkotva.

Erdő és ember

Mindenképpen tisztázni kell, hogy az ember nem városi lény. Hiába szeretünk autókázni, vagy a plázában vásárolni, hiába követjük a divatot, tűsarkú cipőben, a betonon járva, az ember a természethez tartozik. Létezésünk óta csupán az időnk 0.1%át töltöttük városokban, ami fontos adat, mivel, bár sokan jól érik magukat a hatalmas felhőkarcolók és a soklakásos házak közt, nem ez a természetes közegük.

kép:thetechjournal.com

Ezt érdemes szem előtt tartani, mert a testünk nem alkalmazkodott a városhoz. A nagy településeket úgy alkottuk meg, hogy azok megfeleljenek az igényeinknek, de a testünk alkalmazkodása nem ettől függ. Nem az a gond, hogy deformálódik a lábunk a betonon, vagy a tér hiánya miatt a látásunk romolhat. A gond az, hogy azevolúciósfolyamatok messze nem tartanak még ott, hogy természetes közegnek tekinthessük a betondzsungelt.

Kell az erdő

Leegyszerűsítve: mind a mentális, mind pedig a fizikális egészségünkhözelengedhetetlen a természet közelsége. Erre már régen rájöttek Japánban, ahol a faölelés és az erdőjárás terápiás módszer.

Dr.YoshifumiMiyazaki, aChibaEgyetem professzora elmondta, hogy a dolog nem csak “hippi elképzelés”. Az erdőben való időtöltés, mely összhangban is van azzal – vagyis nem a fakivágás - az immun és az idegrendszerre is pozitívan hat. Csökkenti a szervezetben akortizolhormon szintjét, mely stresszhormonként is ismert, sőt, a koncentrációs képességeinket is javítja az erdőben eltöltött idő. De ennél konkrétabb összefüggéseket is felfedett a tudós, hiszen elmondta, hogy egyes fenyőféléknek az illata olyan kémiai reakciót indít el a testben, melynek hatására menő az úgynevezettnaturalkiller(NK) sejtek száma. Ezek a sejtek felelősek többek közt azért, hogy megakadályozzák a kóros sejtburjánzást, vagyis a rák kialakulását.

kép:express.co.uk

Innen pedig jól látható, hogy minél kevesebb az erdő, annál rosszabb helyzetbe kerül az ember, míg az erdős területek jelentős növelése pozitívan hat az egészségünkre, a hangulatunkra, a levegő minőségére a klímára, gyakorlatilag mindenre.

lead kép:damdifino.wordpress.com