Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Műanyag játék helyett könyvet ad a gyorsétterem

Zöld zóna
2019. október 06. 12:00
null

A Burger King nagy lépésre szánta el magát, egyelőre sajnos csak Angliában, de reméljük, a példa ragadós lesz, és gyorsan terjed majd a gyorsétterem láncokközött, vagy nem csak ott. A lépés a hulladék drasztikus csökkentése, méghozzá a gyerekek kezdeményezésére.

Gyerekmenü

Talán nemhaszontalan, és nem értelmetlen a környezettudatosságra nevelés, hiszen Angliában két kislányCaitlinés Ella egy petíciót indított útjára. Ennek célja pedig az, hogy a Burger King hagyjon fel azzal a gyakorlattal, hogy műanyagjátékokat ad a gyerekmenükhöz. Eddig 527 ezer aláírás gyűlt össze, és a cég reagált is.

kép:adage.com

Eleget tesznek a felszólításnak, és a gyermekmenükben a kis, műanyag játékokat megszüntetik. Sőt, az eddig elkelt darabokat most visszagyűjtik. Aki beviszi a régi játékokat, azok cserébe gyerekmenüt kapnak. A műanyagot pedig tisztítják, aprítják, olvasztják és újra öntik. Hogy miképpen kezd új életet a sok játék? Az éttermekben használják majd fel őket, ezzel megkímélve a földet 320 tonna műanyagtól.

Játék vagy szemét

Sok gyártó célozza meg úgy a gyereket, hogy kis műanyag játékokat csomagol a termékéhez. Ezek pedig a lurkók érdeklődését felkeltik, a szülők ezt választják a játékmentes darabok helyett, a kicsi pedig boldog. Ez eltart nagyjából két percig, eddig érdekli ugyanis a kis játék, majd első körben a játéktartóba, ezután pedig a kukába kerül. Értelme nem sok van, súlya - főleg, ha a világ minden részén lévő ilyen kiscsetreszeketbeleszámoljuk - annál nagyobb.

kép:moly.hu

Hogy mi lehet a megoldás? Egyik lehetséges lépés az, amit Új-Zélandon a McDonald’sgyerekmenüje esetében vezettek be. Itt is száműzték a két percig hasznos – vagy inkább használt - műanyag játékokat, és helyettükRoaldDahlmesekönyveit kapják a kicsik a menüjükhöz. Ez pedig már nem csak két percre szól, hiszen az író olyan remekműveket alkotott, mint a Charlie és a csokigyár, vagy a Fantasztikus Róka úr. És ezek amesekönyvekéveken át adnak élményeket, sőt, még gyerekeink is értékelni fogják őket.

lead kép:today.com

műanyagszeméthulladékgyereknevelésétel