Június 21. Péntek, Alajos

Lehet komoly alternatíva a csomagolásra a papír?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Folyamatosan szólnak arról a hírek, hogy a műanyagok nagyon rosszat tesznek a környezetnek, így persze nekünk is, és mindenképpen le kell váltani azokat. De mi lehet az alternatíva? A válaszok közt egyértelműen szerepel a papír is, de ha minden műanyag csomagolást papírra cserélünk, akkor nem marad fa, melyért a műanyagokról való lemondással küzdeni lehetne.

Csomagolás

Ahhoz, hogy ezt a dilemmát megoldjuk, két fronton is lépni kell. Egyrészt mindenképpen csökkenteni kell a csomagolás iránti szerelmünket, másrészt a papír alternatíváit is figyelembe kell venni.

kép:media.icys2018.com

A csomagolás sokszor szükséges, sokszor azonban felesleges részlet. Ahhoz, hogy a csomagolási hulladékot csökkenteni lehessen egyszerűen le kell szokni arról, hogy mindent bevonunk valamivel. Ez kezdődhet az ajándékok csomagolásával, folytatódhat azokkal a borításokkal, melyek igazából csak a cipelést, vagy a mennyiségi számolást könnyítik meg, és bizony elérheti azokat is, melyek szükségszerűek ugyan, dekiválthatóak.

Papír

A kiváltás egyik legjobb módja a papír,hiszen előtte is szinte mindent ebbe az anyagba csomagoltak az emberek, a húsoktól kezdve a füzeteken keresztül egészen a kávéig. A papír nem csak olcsó, hanem praktikus is, ráadásul nagyon könnyen lebomlik, hiszen természetes anyag. Csakhogy az elkészítéséhez hatalmas mennyiségben szükséges a fa, amit azután pótolni is kellene, de a növények növekedése nem elég gyors ahhoz, hogy bírja a papír iránti megnövekedett keresletet.

kép:opinionua.com

Erre jelenthet megoldástValentynFrechkakárpátaljai tudós megoldása, akinek sikerült a lehullott falevelekből elkészítenie egy olyan papírt, mely teljesen környezetbarát, és 30-45 nap alatt le is bomlik.

A lomb összegyűjtése azonban körültekintést igényel, hiszen az fontos része az erdő ökoszisztémájának, illetve gondoskodik a tápanyagok utánpótlásáról is. A kertekben évről - évre összeszedett levelek azonban erre a célra tökéletesek, és így legalább az égetés elképesztően környezetszennyező gyakorlatától is meg lehetne szabadulni. Ha az eljárás ipari méretekben is bizonyít, és gazdaságos is, akkor reménykedhetünk, hogy a műanyagok használata végre keresztet vethetünk, legalábbis a legtöbb csomagolás esetében.

lead kép:forumdaily.com