Június 13. Csütörtök, Anett

Környezetbarát házat szeretne? Akkor mindenképpen fából építsen!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A támogatási rendszereknek hála hazánkban is gombamód nőnek ki a földből az új ingatlanok. Ide pedig olyan családok költöznek, akik gyerekeiknek is szeretnék biztosítani a jövőt. Ehhez azonban nemártanaazon is elgondolkozni, hogy miből is építkezzünk.

Csak egy ház

Sajnos tény, hogy míg a középületek és cégek esetében a klímakatasztrófa elleni küzdelem jegyében hatalmas változások mentek végbe, addig a lakosság nem sokat tett az épületek ökológiai lábnyomának csökkentése ellen. A már meglévő házak esetében is bőven van még mit tenni, de az újak esetében mindenképpen lépni kell.

kép:trendir.com

Sokan nem számolnak vele, de a házak építéséhezfelhasznált beton és acél legyártása a globális széndioxid kibocsátás tizedéért fele, ami elképesztően hatalmas szám. Hogy akkor mit lehetcsinálni? Építkezzünk fából. Ez ugyanis olyan lenne a Föld számára, mintha hirtelen minden energiatermelés megújulóra állna át. Ehhez persze szükség van az erdőségekújratelepítésére, valamint arra is, hogy az épületfákat tudatosan gondozzuk, öntözzük, és körforgásos rendszerben használjuk őket.

Mindig csak a kifogások

Sokan azt mondják, kell a kőház, hiszen az tartós. Tény, hogy egy fa épület nem marad meg 300 évig, de az is tény, hogy egy család nem lakja aházat ennyi ideig, legalábbis ma már nem. A gyerekek elköltöznek, maguk boldogulnak, de minimum átépítik a házat, amiben laktak.

Ha pedig eladunk egyingatlant,nagyeséllyelaz új tulajelbontatjaazt. Vagyis felesleges annyira a tartósságra törekedni. Apropó, tartósság: ma már sok olyan fa kezelési és préselési eljárás létezik, melyekkel ez az organikus anyag is ugyan olyan erős és tűzálló lesz, mint a beton!

kép:blackberrywood.com

Nem utolsó sorban pedig a fa épületeknek sokkal kedvezőbb a hőtartása, megfelelő szigetelés esetén lényegesen kevesebb energiát igényel a kifűtése is. A fa épületek - bár sokan nem tartják őket olyan tartósnak, vagy olyan biztonságosnak - nagyon sok országban elterjedtek, és itthon is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Elkészítésük gyorsabb, olcsóbb, és a javításuk is egyszerűbb, mint a kőből készült társaiké.

lead kép:palmatin.com