2022. augusztus 11. csütörtök
Tiborc, Zsuzsanna

A mini otthonok után itt a kartonház

2019. október 4., 16:00
A mini otthonok után itt a kartonház

Az embereknek házak kellenek, méghozzá olcsón, mert ebbe az irányba tart a világ. Nagyon fontos szempont az is, hogy a ház környezettudatos legyen, gyorsan fel lehessen építeni, és gyártásnak se legyen nagy az ökológiai lábnyoma. Itt jön a képbe a karton. 

Papír 

Igen, a karton, hiszen erős és tartós anyagról van szó. Szinte nincs is olyan ember, aki gyerekkorában ne épített volna kartonból házikót. A nagyobbakból magának, a kisebbekből a játékainak. Most azonban ez egy kissé nagyobb léptékben valósulhat meg. 

kép: archdaily.com

Ennek kapcsán valószínűleg sokaknak eszébe jut a három kismalac meséje is. Nos, ennél a háznál - bár tényleg kartonból készül - a farkasnak esélye sincs, még akkor sem, ha 4 tüdővel fújná a falakat. Bár a ház valóban papírból van, a tervezők nem ostobák, minden részletre figyeltek, vagyis könnyű, de nem annyira, hogy egy nagyobb szél elfújja, tökéletesen vízálló, és tartós is - bár nem arra tervezték, hogy unokáink is az általunk vásárolt házikóban éljenek. 

Modulrendszer 

A környezettudatosság alapkövetelmény, így minden egyes részlet, anyag, amit csak felhasználtak a ház építése során, az újrahasznosított, vagy újrahasznosítható. De ezen túlmenően az sem mellékes, hogy a ház modulokból épül fel, vagyis könnyen szállítható és szerelhető is. Mivel könnyű, így a károsanyag - kibocsátás is jelentősen csökken, mely a szállítása alkalmával keletkezik. 

kép: dezeen.com

A gyorsházak jellemzően egy - két hónap alatt készülnek el. A nagyon gyorsakra csak néhány napot kell várni, az amszterdami Fiction Factory Wikkelhouse névre keresztelt háza azonban egyetlen nap alatt is elkészül. Ennek egyik fő oka, hogy nem kell hozzá alap, és a modulok összeszerelése sem igényel sok időt egy különleges pillanatragasztónak köszönhetően pedig a 24 réteg kartonlap stabilan tart. 

A belső tér festhető, tapétázható, akárcsak egy megszokott házban, a szobákat is mi magunk alakíthatjuk ki, apróbb megkötésekkel, melyek a modulok méreteiből adódnak. A ház nem csak innovatív, szép, hanem extra zöld is, ráadásul gyors és olcsó.  

lead kép: linkedin.com

Ezek is érdekelhetnek