Július 17. Szerda, Elek, Endre

Feltámadnak a korallok?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Akorallok pusztulása az egyik első, tragikus következménye a klímakatasztrófának. Most azonban kutatók reményt találtak arra, hogy talán nem veszítjük el ezt a csodálatos állatfajt.

Miért?

A korallokat két szempontból is érzékenyen érinti a klímakatasztrófa, és mindkét szemszög ugyan abból a problémából táplálkozik. Ez pedig nem más, mint a tengerek melegedése, pontosabban az itt isvégigsöprőhőhullámok.

kép:theguardian.com

A korallok ugyanis érzékenyen reagálnak ezekre a hőhullámokra, két szempontból. Egyrészt a fehéredéssel, mely tulajdonképpen azt jelenti, hogy a kis állatokkal szimbiózisban élőzooxantellákkilökődnekbelőlük, és amennyiben nem térnek vissza, a korallok elpusztulnak. A másik ok ennél banálisabb: a hőhullámok hatására technikailag megfőnek a korallok. Ez a jelenség ma szinte kivétel nélkül minden korallzátonyon jelen van.

Feltámadás

Kutatók régóta tanulmányozzák a korallok pusztulását, és most, aspanyolországizátonyok vizsgálata közben érdekes dologra lettek figyelmesek. Az elpusztult kolóniáknál élő korallpolipokat fedeztek fel. Ez még jelenthette volna azt is, hogy a zátonyon újra idesodródó korallok telepedtek meg, de nem erről van szó. A mostani állatok mészváza ugyanis a halottnak véltkolóniavázaihoz kapcsolódik, azt építi tovább, vagyis a korallok túlélték a halálosnak vélt hőhullámokat.

A pontos mikéntekről még nincsenek adatok, de nagy valószínűséggel az történt, amiről a kutatóknak afosszíliákbólvan már tudomásuk. A kis állatok a problémás időszakban összezsugorodnak, és visszahúzódnak a rejtekhelyükre, kivárva a jobb körülményeket. Az újjáéledéshez azonban évekre is szükség lehet, hiszen a korallok nagyon lassan fejlődnek. Jó hír azonban, hogy ahol feltámadtak, ott jó eséllyel visszahódíthatják az egész zátonyt, persze abban az esetben, ha nem jön egy újabb hőhullám.

kép:earth.com

A korallok ugyanis tűréshatáruk szélén állnak, vagyis mindenképpen és gyorsan kell lépni a klímakatasztrófa megállításáért, ha szeretnénk még ezekben a csodás lényekben, és az általuk létrehozott ökoszisztémában gyönyörködni. Sajnos ugyanis, bár a hőhullámok ellen ezek szerint képesek védekezni egyes korallfajok, a sorozatos pusztító jelenség ellen már nincsen hatékony fegyverük, vagyis a mi feladatunk elérni azt, hogy a hőhullámok száma jelentősen csökkenjen, vagy meg isszűnjöna tengerekben és az óceánokban.

lead kép:en.wikipedia.org