2023. március 23. csütörtök
Emőke

3D nyomtatással a korallok életéért

2019. május 17., 08:00
3D nyomtatással a korallok életéért

A korallzátonyok védelme kiemelt jelentőségű területek. Ezt nem csak annak köszönhetik, hogy nagyon szépek, hanem annak is, hogy a tengeri élőlények egy igen jelentős hányadának életét befolyásolják, méghozzá drasztikusan, valamint annak is, hogy a part védelmével nekünk, embereknek is hatalmas szolgálatot tesznek. 

Gondban a víz 

A tengerek melegedése régóta foglalkoztatja a tudományos világot, és most már az emberiség többi részét is. Ennek oka, hogy nagyon jól látjuk, mivel jár ez a folyamat. A világ tengereinek pótolhatatlan korallzátonyai tömegesen pusztulnak el. A meleg hatására ugyanis a korallállatok kilökik azokat a planktonokat, melyek a táplálkozásban vannak a segítségükre. Ezzel megszűnik az a szimbiózis, mely a koralloknak az életet jelenti. Ezek a planktonok adják az állatok színét is, így a jelenséget korallfehéredésnek is szoktuk nevezni. A fehéredés nem végleges, előfordulhat, hogy a plankton és a korall újra egymásra találnak, de a legtöbbször sajnos a korall elpusztul, mielőtt ez bekövetkezhetne. 

kép: phys.org

A korallok telepes testfelépítésű állatok, lárváik így azon a telepen kapaszkodnak meg, melyet kellően tagoltnak, megfelelő helyzetűnek ítélnek. A korallok pusztulása sajnos azt is eredményezi, hogy a lárvák nem találnak megfelelő életteret, így elpusztulnak. 

3D 

Több kezdeményezés is született már arra, hogy olyan, mesterséges tárgyakat helyezzenek el a vízben, melyek lehetővé teszik a korall-lárvák megtapadását. Azonban igazán kimagasló sikert nem tudhat magáénak egyik projekt sem. Ennek több oka is van. Egyrészt,a telepítés helyének nem jó megválasztása, hiszen ha oda teszik le a mesterséges kapaszkodókat, ahol előtte a korallok elpusztultak a melegedő víztől, jó eséllyel ez történik a mesterséges környezetben is. Másrészt azzal is gond van, hogy az elkészült mesterséges zátonyok nem kellően tagoltak, így a lárvák megtapadása sem biztosított. 

kép: krone.at

Egy svájci kutatócsoport azonban 3D technológiával egy olyan szerkezetet hozott létre, mely megfelel ennek a kritériumnak. A kutatók ráadásul azzal is számoltak, hogy hogyan is kellene elhelyezni ezeket a zátonyokat. A megfelelő környezet ugyanis kulcsfontosságú. A melegedő vízben mindenképpen olyan területet kell választani, mely egy hűsítő áramlat útjába, vagy közvetlen közelébe esik, így elkerülhető, hogy a megtapadás után a korallfehéredés tönkre tegye a kezdeményezést. Ulrike Pfreundt, a kutatócsoport vezetője nagyon bizakodó a telepekkel kapcsolatban, de persze még sok tesztelés áll a végső siker előtt. Az idő azonban szorít, mivel a melegedő tengerek a korallpopuláció 90%-át is elpusztíthatják 2050-re. 

lead kép: arstechnica.com

Ezek is érdekelhetnek