Június 18. Kedd, Arnold, Levente

Éljen a lusta kertész - a bolygónak is jót tesz!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Itt van az ősz, eljött az őszi kerti munkák ideje. Ezek között valamiért az első helyen szerepel az, hogyösszegereblyézzüka leveleket. Pedig azt nem kéne, hiszen számos előnye van az avarnak, és a kert sem lesz tőle csúnya, sőt!

Leveleket a kertbe

A legtöbb kertes háznál vannak fák a kertben. Gondosan kiássák a helyüket, a kis csemetéket gondozzák, nyírják, szeretgetik és nevelgetik éveken, akár évtizedeken át. A fák cserébe szépséget, adott esetben gyümölcsöt, árnyékot és leveleket adnak. Ez utóbbit sokan nem szeretik, pedig ez is egy olyan ajándék, amit meg kellene becsülni, hiszenigencsak jót tesz a kertnek!

kép:express.co.uk

Mindenképpen tisztázni kell, hogy agereblyézés, mint olyan, teljesen felesleges. Az, hogy valaki szeretné, hogy a gyep tökéletes legyen, érthető, desemmiesetre sem jelenti azt, hogy meg kell fosztani egy kiváló tápanyagforrástól. A levelek ugyanis rengeteg olyan anyagot tartalmaznak, melyektől növényeik szépek és üdék lesznek, ám ha összegyűjtjük, akkor ez a hatás elvész. Arról nem is beszélve, hogy beszákolva semmi mást nem tudnak tenni a levelek, mint metánt eregetni, az pedig kifejezetten rossz a bolygóra nézve. Ha hagyjuk őket tenni a dolgukat, akkor viszont egy sor pozitív hozadékkal találkozhatunk.

Lusta kertész

Elvárás, hogy a kertben minden tökéletes legyen, csakhogy ez nem természetes. A hetente akár többször is nyírt fű ugyanis a természetes körülmények között nem létezne, vagyis a rovarok semmit nem tudnak vele kezdeni. Ha a lusta kertész hagyja a füvet nőni, és mondjuk csak két hetente nyírja, akkor az virágzik, amivel a rovarok is jól járnak. Ha több a rovar, több a szép virág, és több a zöldség és gyümölcs is, a kert egészségesebb,az ökoszisztéma erősebb!

kép:ignatiansolidarity.net

A levelekkel is ez a helyzet. Télen, a lehullott avar közt lelnek menedékre a lepke és molylepkehernyók, a sünök, és számtalan más élőlény. Ezek léte pedig az énekesmadaraknak is nagyon fontos, hiszen, ha nincs elég rovar, akkor nincs elég táplálék, nekünk pedig le kell mondani a szép kertről, és a madárdalról.

Hogy mi legyen vele? Ha egészben hever a földön, az azért se nem szép, se nem igazán jó. Vagyis le kell darálni, amire a fűnyíró tökéletes eszköz. Így könnyebben bejut a talajba, táplálja azt, és ha csak egy keveset hagyunk meg télire aföldön,nem az összes levelet, akkor mindenki jól jár, a rovarok, a kert és mi is, ráadásul nem is lesz csúnya a látvány. Tavasszal pedig a megmaradt leveleket is le lehet darálni, és a gyep kifejezetten hálás lesz érte, a bolygóról már nem is beszélve, hiszen így a műtrágyát sem kell olyan sűrűn bevetni!

lead kép:hollandscapes.co.uk