Június 17. Hétfő, Alida, Laura

Totális háború a műanyagzacskók ellen!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Egyre csökken a felhasználásuk, de még mindig túl kényelmesek vagyunk ahhoz, hogy le tudjunk mondani a műanyag zacskókról. Pedig mára sok bolt kínál textil zacskókat, amikkelhelyettesíthetőeka műanyagok, csak hát azokat magunkkal kell vinni...

Egyszerhasználatos

Mára a műanyagkrízis tarthatatlanná vált. A töméntelen mennyiségű műanyag zacskó, flakon, kisebb – nagyobb semmire sem jó tárgy olyan mértékben önti el a partokat, tengereket és szárazföldeket, hogy nem is vagyunk képesek kikerülni. Hogy az óceánon úszó Texasnál is nagyobb, főképpen műanyagból álló szemétszigetről már ne is beszéljünk.

kép:rnz.co.nz

Szerencsére ma már sok ország meghozta a döntést: nem kérnek többé az egyszer használatos műanyag zacskókból. Ezekből a hártyavékony csomagolóanyagokból Németországban éves szinten 3 milliárd darab fogyott. És nem szabad elfelejteni, hogy élettartamuk, hasznosságuk csupán annyi, hogy hazavisszük bennük a zöldséget, gyümölcsöt - illetve nem, hiszen a vékony zacskókat vastag zacskókba tesszük, és így visszük haza -, vagyis tulajdonképpen ténylegesen talán 5-7 másodpercig használjuk őket.

Kicsit vastagabb

Németország már meglépte, betiltotta az egyszer használatos műanyag zacskókat. Ennek hatására jelentősen visszaesett a műanyaghulladék aránya az országban. Most jön a második lépés, hadat üzennek az összes műanyag zacskónak a boltokban.

Az embereknek kell az ösztönzés, mert akkorhajlandóakigazán lépni. Anglia fizetőssé tette a műanyag zacskókat, és 2/3-dal esett vissza a használatuk. Németország ennél drasztikusabb lépést tervez:betiltatminden műanyag szatyrot a boltokban, azokat is, melyek vastagabbak, vagyis nem feltétlenül csak egyszer lehet használni őket.

kép:thejournal.ie

a kérdés mind az alsó, mind a felsőházban napirendre kerül, és megszavazása esetén komoly változást jelent a kereskedelmi egységeknek is. Ez azonban nem akkora gond, mivel az irány, melyet az egyszer használatos zacskók betiltása képvisel nem csak jó, hanem pozitív fogadtatásra talált a kereskedők körében is. Vagyis most csak még egy lépést kell tenni, ez azonban már érezhetőbben rányomja bélyegét a pénztárcákra is, hiszen a textil zacskó lényegesen drágább műanyag társánál. Ez pedig egy dolgot jelenthet: az emberek magukkal viszik majd a táskáikat, és csak végszükség esetén vesznek egy újat. De ha vesznek is, és szemétre kerül, ez legalább magától, rásegítés vagy ipari komposztáló nélkül is lebomlik.

lead kép:thejakartapost.com