Április 20. Szombat, Tivadar

Csomagoljunk zöldbe, ahogyan Vietnámban is

Zöld zóna
2019. április 06. 15:00
null

Hogy zöldíteni kell-e a csomagolóipart, az nem is lehet kérdés, hiszen a műanyagok többsége élelmiszer csomagolásként látja meg a napvilágot, majd rövid használat után már megy is úszni a tengerekbe.

Váltani kell

A csomagolóanyagokkal kapcsolatban az emberek vegyesen vélekednek. Igazából a gond azzal van, hogy ott vannak. A kis zacskók, a műanyag kanalak, poharak, és mindent, de mindent be lehet csomagolni külön-külön. Régebben ez nem így volt, az emberek vitték magukkal azokat a dolgokat, amikbe a zöldséget tették, vagy amiben a húst vitték haza.

kép:thespruceeats.com

Ma azonban kényelmesek vagyunk, és ha már ott van – elfelejtettem elhozni a saját zacskómat, ételhordómat, és egyébként is, csak most az egyszer -, akkor kényelmesebb leemelni a tartóról. Persze a vásárló is gondban van. hiába figyel arra, hogy mindig legyen nála vászontáska, sok élelmiszert eleve műanyagba csomagolva lehet csak megvásárolni. Persze mehetnénk külön boltokba a zöldségért, húsért, lisztért, de erre a legtöbb embernek sem ideje, sem energiája.

Alternatívák

Jó megoldás lehet a csomagolásmentes bolt, melyből egyre több van, de még mindig nem elég. Hiszen sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy egy másik városba vonatozzanak, buszozzanak, vagy autózzanak csak azért, mert a közelükben nincs ilyen üzlet.

Vietnam a haladás útjára lépett, amikor három legnagyobb bolthálózata erőteljes kutatásba kezdett a zöld csomagolásmegoldások terén. Ráadásul nem csak keresnek, használják is ezeket. A tojásokat már nem műanyag, hanem papír tárolókban kínálják a vevőknek, ha van is zacskó, az kukoricaporból van préselve, gyorsan lebomlik.

kép:straitstimes.com

A legszebb megoldás azonban minden bizonnyal a banánlevél csomagolás. A zöld, és kifejezetten nagy levelek ugyanis tökéletesen alkalmasak erre is, akár húst, zöldséget, gyümölcsöt is lehet beléjük csomagolni, méghozzá biztonságosa. Hazaértve pedig mehetnek a komposztra, de ha csak elássuk őket a kertben, vagy a közeli erdő szélén, még akkor is jó megoldást választottunk.

A banánlevél – csomagolás persze nem nagyipari megoldás, de mindenképpen elgondolkoztató. Hiszen ilyen alapon igen sok növényünk van, melyeknek csupán termését használjuk, összes többi részét nem, az hulladék. Pedig akár a csomagolásuk is lehetne, hiszen sok esetben ennél nem is létezik ideálisabb megoldás.

lead kép:bungalowflooring.com

műanyagbanáncsomagolásboltzöldétel