Június 23. Vasárnap, Szidónia, Zolna

Európa melegedése kétszer gyorsabb, mint a világátlag

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Sorra olvashatjuk a klímaváltozással összefüggő katasztrófák híradásait szerte a világon, és bár itt, Európában is egymást érik az ilyen események, mégis, hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az öreg kontinensen mi védve vagyunk.

Nos, a WMO, vagyis a Meteorológiai Világszervezet 2022 novemberi kiadványában szereplő adatok alapján nincs igazunk. Olyannyira nem, hogy sajnos Európa a világátlaghoz képest kétszer gyorsabban melegszik.

2012 é 2021 közt a világon átlagosan 1,11 – 1,14°C-kal emelkedett az átlaghőmérséklet. Ugyanez az érték itt, Európában már 1,94 – 1,99°C között alakul, ami nem csak elkeserítően magas, de azt is megmutatja, hogy a párizsi klímaegyezményben vállalt cél, az 1,5°C már régen elveszett, sőt, nem sok reményünk van arra sem, hogy 2°C alatt tartsuk a melegedés léptékét.

Pusztán emlékeztetőül: a melegedés nem csak a hőhullámok és más időjárási anomáliák miatt veszélyes, hanem a tengerszint emelkedése miatt is, mely mostanra már elkerülhetetlen, akkor is bekövetkezik, ha holnaptól teljesen leáll a légszennyezés minden formája.

Ha a melegedést egy picit távolabbról vizsgáljuk, és nem 2012-höz viszonyítunk, hanem az iparosodás korát megelőző adatokhoz, akkor már 2020-ban is 2,51-2,74°C-os emelkedésnél járt Európa, vagyis a helyzet nem hogy kedvezőbb az öreg kontinensen, hanem még sokkal rosszabb, mint a világátlag...

képek és lead kép: shutterstock