Május 28. Kedd, Csanád, Emil

Nem csitul a tűzvész az USA-ban, és Las Vegas is veszélybe került

null

Az USA nyugati államai számára egyre kézzelfoghatóbb, hogy mit is jelent az a bizonyos “csak” 2°C-os átlaghőmérséklet emelkedés. A tudósok azzal számolnak ugyanis, hogy már 2050-re a mostani erdőtüzek méretének duplája is gyakori jelenség lesz.


Ez pedig komoly gond, hiszen jelenleg is tombol egy tűzvész Új-Mexikóban, mely elképesztő méreteket ölt. Jelenleg már mintegy 100 000 hektáron lángol az erdőség, és mostanra egy közel Budapest méretű terület vált a tűz martalékává.

A szakemberek ráadásul azzal számolnak, hogy a tűz mérete akár a kétszeresére is nőhet, vagy még ennél is nagyobb lehet, hiszen a nyugati államok területének mintegy 80%-át rendkívüli aszály sújtja, mely soha nem látott intézkedéseket is életre hívott.

Az áprilisi-májusi heves szelek hatására a tűz gyorsan terjed. Több száz házat emésztett már fel, és több ezer embert kényszerített menekülésre. Április utolsó napján Las Vegas lakosai is arra ébredtek, hogy elszenesedett, érme nagyságú törmelék borítja a város utcáit, mivel a tűzvész néhány kilométerre megközelítette a híres várost, és tombolása szerteszét szórja a megégett törmeléket.

képek: Michael Ciaglo - GETTY IMAGES NORTH AMERICA - Getty Images via AFP

lead kép: MARIO TAMA - GETTY IMAGES NORTH AMERICA - Getty Images via AFP