2023. január 29. vasárnap
Adél

Soha nem látott vízkorlátozásokat kellett bevezetni Kaliforniában

2022. április 30., 11:00
Soha nem látott vízkorlátozásokat kellett bevezetni Kaliforniában

Kaliforniában nem enyhül a szárazság, jelenleg az állam mintegy 40%-a kivételes aszállyal néz szembe. Az Oroville-tó, mely a fő víztározó 1970-óta nem látott alacsony vízállást mutat, idén pedig a január, február és a március az állam történetének legszárazabb év eleji időszakát produkálta mind eső, mind pedig hó tekintetében. 

A fent említett indokok miatt a vezetés példátlan lépésre szánta el magát. Dél-Kalifornia vízhiány - vészhelyzetet hirdetett, melyre soha ezelőtt nem volt még példa. Ez pedig komoly vízkorlátozásokat jelent mintegy 6 millió ember számára. 

 

 

 

Egyelőre “csak” a kültéri vízhasználatot korlátozzák. Ez azt jelenti, hogy az érintett vízszolgáltatók két lehetőség közül választhatnak: vagy heti egyszeri öntözési lehetőséget biztosítanak a felhasználóiknak, vagy lecsökkentik a teljes felhasználható vízmennyiséget. 

A választás pedig kötelező, mivel azok a társaságok, akik nem vezetik be a megszorításokat minden hektárláb (nagyjából egy 8 sávos versenymedence kapacitása) után 2000 dolláros bírságot kell, hogy fizessenek, mivel egyszerűen nincsen víz arra, hogy fenntartsák a jelenlegi szolgáltatási rendszert. 

kép: KPIX CBS SF Bay Area - Dixi tűz

képek és lead kép: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek