Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Chile is komoly vízkolrátozások bevezetésére kényszerül

Világidőjárás
2022. május 13. 11:00
null

Chile is kénytelen olyan vízkorlátozások bevezetésére, amire eddig sohasem volt példa. A fővárosban, Santiagoban annak közel 500 éves fennállása óta sohasem fordult elő, hogy ne jutott volna elegendő víz mindenkinek. Igaz, eddig a klímakatasztrófa sem volt a képben.

Most azonban itt van, és Chile erőteljesen érzi is a jelenlétét. A vízkorlátozások bevezetésének oka az aszály, mely már 13 éve(!) van jelen az ország életében. Az utóbbi 3 évben 10%-os csökkenést mutat a víz elérhetősége, így az mostanra 37%-os arányra csökkent.

A víz hiánya pedig olyan intézkedések bevezetésére kényszerítette a helyi vezetést, melyre Kalifornia is kényszerült nemrégiben az Oroville-tó csökkenő vízszintje miatt.

A korlátozások kezdetben “csak” azt jelentik, hogy csökkentik a víznyomást a város egyes részein, forgó rendszerben. A vízhiány mértékétől függően 12-6 vagy 4 naponta. Ha ez nem lenne elég, akkor a víz elzárására is sor kerül, ugyanezen rendszer elgondolása szerint.

A vezetés kiemelte, hogy a vízkorlátozások bevezetésének egyik fő kiváltója a klímakatasztrófa, melyre Chile különösen érzékeny. Ez azért fontos, mert ez azt is jelenti, hogy a helyzet tartósságára kell készülni. A helyi lakosok tehát kénytelenek lesznek megbarátkozni a gondolattal, hogy időről - időre a vizet nélkülözniük kell, hiszen az előrejelzések alapján a víz elérése 2060-ra az ország középső és északi részein 20% alá csökkenhet.

Ha pedig a csökkenés tovább folytatódik, akkor a lehetőségek között egyre jobban felértékelődik az elvándorlás, olyan területek felé, ahol a víz még elérhető, így ezeken a részeken a népsűrűség ugrásszerűen növekszik majd...

képek és lead kép: REUTERS-Rodrigo Garrido

vízivóvízválsághiáníemberszárazság