Június 15. Szombat, Jolán, Vid

Vörös figyelmeztetés van érvényben Új-Zélandon Fili miatt

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A Fili vihar a szubtrópusi régió felől közelíti meg Új-Zéland szigeteit, és okoz komoly aggodalmat a helyieknek. Az északi sziget lakóinak fel kell készülnie Fili kegyetlenkedéseire, annak ellenére, hogy várhatóan a vihar nem éri el a trópusi ciklon kategóriát.

kép: zoom.earth

Tapasztaltuk már néhányszor, hogy nem kell tájfunná, vagy éppen hurrikánná erősödnie egy viharnak ahhoz, hogy komoly pusztításokat legyen képes végrehajtani az érintett területeken és az azt övező vizekben. Ez Fili esetében is igaz.

A vihar kapcsán a szakemberek igen intenzív és nagy mennyiségű csapadékra számítanak. Várhatóan 35-50 mm eső is érkezhet óránként, ami 350 mm csapadékot is eredményezhet egyetlen nap leforgása alatt. Emellett Fili a széllel sem fukarkodik.

kép: NZ Met Service

A vihar vörös jelzés kiadására késztette a szakembereket Új-Zéland érintett területein. Ez azt jelenti, hogy várhatóak az áramkimaradások, az esőzések kapcsán az áradások és a földcsuszamlások kialakulása, de számolni kell a vihardagállyal és a part közeli vizek hatalmas, akár több méteres hullámaival is.

kép: JMA-Himawari-8, zoom.earth, TW

lead kép: elephant-list.com