2022. augusztus 11. csütörtök
Tiborc, Zsuzsanna

A Kompasu trópusi vihar már 9 áldozatot szedett a Fülöp-szigeteken

2021. október 15., 11:00
A Kompasu trópusi vihar már 9 áldozatot szedett a Fülöp-szigeteken

A Fülöp-szigeteken egyáltalán nem lehet ritkának nevezni az erőteljes viharokat. De közel sem kell tájfunná nőnie egy viharnak ahhoz, hogy durva rombolást és sok áldozatot szedjen. 

kép: JMA-Himawari-8, RAMMB-CIRA, TW

Ez tökéletesen igaz Kompasu-ra, amit a Fülöp-szigeteken Maring néven ismernek. A trópusi vihar a 18. nevezett vihara az idei tájfunszezonnak, és bár “csak” 100 km/h-ás szeleket és 150 km/h-ás széllökéseket produkál, a pusztítása így is hatalmas. 

kép: JMA-Himawari-8, RAMMB-CIRA, TW

Az oka a jelentős mennyiségű csapadék, amivel a Fülöp-szigetek legnépesebb tagját, Luzont árasztotta el. A nagy mennyiségű víz szinte minden főbb utat, autópályát és hidat érintett, sok helyen teljesen járhatatlanná téve azokat. 

 

 

Összesen 11 települést öntött el a víz, melyeken nem csak az áradás, hanem a kialakuló földcsuszamlások is komoly gondokat okoztak. Szerencsére az esőzés bár nagy mennyiségű volt, de nem tartott napokig, így az áradások mértéke is jelentősen csökkent azóta. 

kép: Nora Tam

Jelenleg 11 embert keresnek a szigeten, és bár a mentési munkálatok folyamatosan tartanak, a túlélési esélyeik nagyon alacsonyak. Jelenleg 9 halálos áldozatot tartanak nyilván, közülük öten az áradás következtében, négyen pedig a földcsuszamlásokban vesztették életüket. 

kép: Nora Tam

lead kép: Dickson Lee

 

Ezek is érdekelhetnek