Május 21. Kedd, Konstantin

Komoly esőzéseket várnak Ausztráliában a La Nina nyomán

Világidőjárás
2021. november 26. 14:00
null

Ausztráliában viszonylag ritkának mondhatóak a “csendes” nyarak. Jellemzően a két véglet között táncol a legkisebb kontinens, azaz vagy hatalmas tűzvészekkel kell szembenézniük, vagy pedig kiterjedt áradásokkal a hatalmas mennyiségű csapadék miatt.

kép: cnn

Mindkét lehetőség az időjárás függvénye, és bizony egy elég bonyolult rendszer leképezéséi, amit számolni, előre jelezni nem egyszerű feladat. A szakemberek most úgy számolnak, hogya La Ninajelenség a Csendes-óceán trópusi részén fejlődik ki.

kép: cnn

A La Nina az átlagosnál hidegebb tengerfelszín esetén jön létre, és többek között megnöveli a kialakuló ciklonok számát, valamint azok szélerősségét is.

Az Ausztrál meteorológiai hivatal azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy a La Nina bizony a csapadékkal sem szokott fukarkodni. A 2020-21-es nyáron is ez a jelenség volt az uralkodó, és most egy ráadás évvel is “kedveskedik”, ami nem szokatlan, viszont felkészülést igényel.

kép: media.bom.gov.au

Hogy pontosan mekkora erővel, milyen feltételekkel érkezik a “kislány”, azt pontosan előre jelezni nem lehet, az azonban már most valószínű, hogy intenzitása nem lesz akkora, mint a múlt évben érkező jelenségnek.

kép: Mick Tsikas-EPA

lead kép: Sarah Ward

óceánmeleghidegLa NinacsapadékAusztráliaváltozás