Május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett

Hiába van november, egyetlen nap alatt 8 tornádót is regisztráltak az USA-ban

null

Fellélegezhetnek azok az emberek, akik a tornádók által érintett területeken élnek az USA-ban. Ezt azért tehetik meg, mert a tornádóidőszak mostanra véget ért, nem állnak fenn a szörnyek kialakulásához szükséges feltételek.

kép: DAVID DELPOIO-THE PROVIDENCE JOURNAL

Pontosabban nem álltak fent,ilyenkorrarendszerint már nem születtek tornádók, de a klímakatasztrófa ebbe is beleszól.

kép: WJAR

Ahogy a hurrikánok is sorra születnek a szezonon kívül, illetve a szezonban is egyre több jön létre, úgy azok a feltételek is hosszabban maradnak meg, melyek képesek létrehozni egy – egy tornádót.

Jelen esetben ráadásul november 13-án összesen 8 szörnyeteg látott napvilágot. Igaz ugyan, hogy ezek mindegyike az EF0 és az EF1-es kategóriába tartozott, de novemberben a tornádóknak már nem szabadna kialakulnia.

kép: WJAR

Cunnecticut járt a legrosszabbul, itt ugyanis a tornádók komolyabb anyagi károkat is okoztak azzal, hogy villanyoszlopokat csavartak ki, és házakra döntötték azokat. Ennek megfelelően az áramellátásban kieséseket tapasztaltak az emberek. Rhode Island azonban három szörnyet is kapott a nyakába, ezzel pedig ez lett a legtöbb tornádót szülő nap az évben. Egyik állam sem látott novemberi tornádót már több, mint 80 éve.

kép: futuristjournal.com

lead kép: abc6.com