Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Guatemala mérlege az esős évszakban - hatalmas károk és 32 halott

null

Az esős évszak nem kifejezetten jó buli, tekintve, hogy elképesztő mennyiségű csapadék zúdul ilyenkor az érintett területekre. Persze ez nem újdonság, az esős évszak évről-évre jelen van a mindennapokban.

Persze a klímakatasztrófa ezekre a jelenségekre is hatással van, az esőzések mértéke itt is a szélsőségek felé csúszik, és bizony a rombolás mértéke is elképesztően nagy.

Guatemala most összesítette a veszteségeit, melyeket az idei esős évszak okozott az országnak. Az áradások, villámáradások és persze a földcsuszamlások most is hatalmas károkkal vonultak el, halottakat is bőven hagyva maguk mögött.

A hivatalos adatok szerint ötezer lakóépület és 131 iskola szenvedett sérüléseket az áradások következtében. Az infrastruktúra veszteségei ennél is magasabbak, 230 út vált járhatatlanná és 35 híd sérült meg vagy omlott össze.

Emellett számolni kell azzal, hogy mintegy 1,5 millió embert érintettek az esős évszak pusztító eseményei, közülük pedig közel 12 000 embernek kellett elhagynia az otthonát. A mérleg sajnos azt mutatja, hogy a szakemberek 906 esetben avatkoztak közbe, a tragédia mégis 32 esetben volt elkerülhetetlen - ennyi halottja van az idei esős évszaknak.

képek és lead kép: CONRED