Június 17. Hétfő, Alida, Laura

Extrém intenzív eső és jelentős jégmennyiség is érkezett Spanyolországba

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Egy esőzés intenzitása nagyon változó lehet, még egyetlen viharon belül is. Itthon jellemzően 20-30 mm csapadékkal is lehet számolni egy-egy esőzés alkalmával, de persze ennél azért érkezik több csapadék is hazánkban egyetlen nap alatt.

kép: watchers.news

Alicanteszámára azonban az intenzitás nemrégiben egy egészen más határt jelentett. A spanyolországi településugyanisegy olyan viharral szembesülhetett, mely igen rövid idő alatt elképesztő mennyiségű esőt öntött a területre, majd az esőcseppeket a jég váltotta fel.

kép: news.tube-24.com

Az egyik helyi meteorológiai állomás november 23-án 46 mm esőt regisztrált. Ez önmagában nem is olyan nagy mennyiség - bár ez viszonyítás kérdése -, a meglepő, hogy ezt mindössze 25 perc(!) alatt sikerült elérni. Vagyis kevesebb, mint fél óra alatt négyzetméterenként 46 liter vízzel lehetett számolni, ami döbbenetesen nagy mennyiség.

Az Alicante-Elx repülőtéren fél óra leforgása alatt 47,5 mm csapadékkal kellett számolni. Ahogyan azt sejteni lehet, ez nem tett kifejezetten jót a légi közlekedés zavartalanságának sem, de itt még nem állt meg a vihar.

kép: newsflare.com

A jelenségre 2:30 és 3:20 között került sor a reptér adatai szerint, de eső “csak” 3:10-ig zuhogott, onnantól már jéggel lehetett számolni, nem is kis mennyiségben.

kép: memesita.com

lead kép: memesita.com