Május 24. Péntek, Eliza, Eszter

Durva méretű az ózonlyuk idén

null

Bár az idén már örülhettünk a hírnek, hogy az ózonlyuk szinte teljesen el is tűnt, most visszatért, és a létezésének történetében a 13. legnagyobb kiterjedést érte le.

kép: isetnepal.org.np

Öröm az ürömben, hogy a mostani nagy kiterjedés oka nem az, hogy mérgező gázokkal pumpáltuk tele a légkört, illetve pontosabban nem csak az. Az ok a 2021-es az átlagosnál hidegebb sztratoszféra körülmények.

kép: euronews.com

A mostani lyuk a kiterjedésének maximumán elérte a 24.8 millió négyzetkilométert, de október közepére zsugorodásnak indult.

Az ózon egy három oxigénatomból álló vegyület, mely képes megvédeni a bolygót a Nap káros UV sugárzásától. Ha nem lenne, a földi élet sokkal kegyetlenebb körülményekhez lenne kénytelen alkalmazkodni.

kép: atmosphere.copernicus.eu

Az ózon jelenléte azonban nem egy összefüggő lap, vagy réteg. A problémát az okozza, hogy a légkörben az anyag koncentrációja csökken le, az idei kiterjedési maximumnál 8 és 12 km-es magasságban olyan mértékben, hogy szinte teljesen hiányzott a légkörből, ez pedig igen nagy gond. A lyuk kezelése évek óta zajlik, a megoldás a légszennyezés mértékének drasztikus csökkentése, és az ózon képződését gátló gázok használatának beszüntetése.

kép: Siberian Art-Shutterstock

lead kép: NASA-GSFC, OzoneWatch