Június 13. Csütörtök, Anett

Több jég maradt a sarkvidéken, mint az elmúlt 7 évben

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Szeptember 16 fordulópontot jelent a sarki jég ciklikus változásának szempontjából. Ekkorra éri el ugyanis minimumszintjét, vagyis az olvadási szakasz ekkor zárul le. Idén pedig a minimumszint nagyon szerencsésen alakult, hiszen messze sokkal több jég maradt, mint tavaly.

kép: metoffice.gov.uk

A Jeges óceán a világ ötödik óceánja, mely azonban nagyban eltér a többitől. Az első mindjárt az, hogy nem is olyan régóta ismerjük óceánként. A másik, hogy vize mindig hideg, és ez az egyetlen óceán, mely kiterjedését tekintve kisebb, mint a világ legnagyobb országa, Oroszország.

kép: severe-weather.eu

A Jeges óceánon tulajdonképpen nincsen számottevő kiterjedésű szárazföld. A jég olvadása éppen ezért a víz hőmérséklettől is erősen függ. Tekintve pedig, hogy idén Kanadában is 50°C-os meleget mértek, nem állunk túl jól.

Augusztus rendszerint lökést ad az olvadásnak, de ez most nem így történt. A sarkkör felett ugyanis egy alacsony nyomású légtömeg stagnált, mely hidegebb időjárással szolgált a megszokottnál, ez pedig értelemszerűenkedvezett a jégtakarónak.

kép: severe-weather.eu

Hogy a jég nagyobb arányban maradt meg, ez jó hír, de sajnos a jégvastagság és a jég kora sok helyen nem megfelelő, vagy erősen elmarad a szokásostól. Ott, ahol várható lenne, hogy 4 évnél is idősebb jégréteg van jelen, sokszor csak egyéves, sokkal sérülékenyebb takaróval találkozhatunk.

lead kép: Rowan Romeyn - Alamy Stock Photo