2022. október 3. hétfő
Helga

Gyorsul a sarki jég olvadása

2020. május 22., 08:00
Gyorsul a sarki jég olvadása

Az idei jégolvadási szezon az északi-sarkvidéken igen magas hőmérsékletekkel indult meg. Ez pedig nagyon nem jó hír, hiszen az utóbbi 40 évben egyre csak csökkent az átlagos jégmennyiség, és ez most sem lesz másképpen. 

kép: severe-weather.eu

A kialakuló nyomásminták hatására meleg levegő nyomul az északi-sarkkör fölé, mely sajnos az ottani hideg levegőt maga előtt tolva foglalja el a területet. A hideg levegő így Észak-Európa felé nyomul, rányomva bélyegét az öreg kontinens egy részének időjárására. 

kép: severe-weather.eu

 

Európába megérkeztek az első hőhullámok, és az extrém meleg nem csak itt, hanem északon is megmutatkozik. A jégolvadás fokozódását az okozza, hogy a sarkköri területeken átlagosan 12°C-kal van melegebb, mint ilyenkor lenni szokott, ezzel pedig olvadáspont fölé kúszik a hőmérő higanyszála. 

kép: severe-weather.eu

Minél több jég olvad el, annál erősebben jelentkezik az olvadást előidéző folyamat, vagyis egy olyan öngerjesztő rendszerről van szó, mely sajnos a mi életünkre is nagy hatást fog gyakorolni. Éppen ezért mindent meg kell tenni azért, hogy meg lehessen állítani a jég folyamatos eltűnését. 

kép: severe-weather.eu

lead kép: Steffen M. Olsen - Blue Action

Ezek is érdekelhetnek