Május 9. Csütörtök, Alberta, Benigna, Domokos, Fehérke, Hófehérke

Olvadt kőzetbombákat öklend a La Palma sziget vulkánja a környezetére

Világidőjárás
2021. október 08. 08:00
null

Nem javul a helyzet a La Palma sziget vulkánja körül. A Cumbre Vieja ugyan mutatott arra utaló jeleket, hogy elcsendesedik, de végül nem így lett. Bár a hamufelhő már nem emelkedik olyan magasra, a kitörés intenzitása sajnos újra fellángolt.

kép: persiadigest.com

A hegy ugyanis robbanást produkált, melynek következtében hulló piroklasztot és vulkáni bombákat eredményezett, melyek szerteszét szóródtak a hegy környezetében. Az olvadt kőzetbombák földet érve szétfröccsennek, ezzel pedig hatalmas károkat okoznak a hegy lábánál elterülő településen.

kép: INVOLCAN

A kiömlő lávafolyam mostanra elérte a 36.3 km-es hosszt, és legnagyobb szélessége 1250 méterre hízott. Ez azt is jelenti, hogy mintegy 413 hektárt hódított el a természettől és a várostól, miközben elérte a tengert, és mérgező gázfelhőket eregetve, sziszegve kihűlt.

A hegyen a fő kráter mellett két kúp is ontja magából az olvadt kőzetet, melyek közül az egyik október 3-án részleges kráter összeomlást is produkált. Mindemellett a műszerek fokozódó szeizmikus aktivitást mérnek a mély rétegekben, ami utalhat arra is, hogy új száj is nyílhat a vulkánon.

kép: JORGE GUERRERO - AFP

ACumbreViejaeddig nagyjából 250 000 tonna kén-dioxidotöklendetta légkörbe, miközben már 1045 házat pusztított el. A kitörés intenzitása miatt pedig az elmúlt alig két hét is elegendő volt ahhoz, hogy a mostani eseménysor lényegesen nagyobb legyen, mint az elmúlt 100 évben bármikor.

kép: CSIC

lead kép: DESIREE MARTIN - AFP

vulkánrobbanáskártűzemberláva