2023. március 29. szerda
Auguszta

Lenyűgöző drónvideó a La Palma vulkánjáról kitörése közben

2021. szeptember 29., 11:00
Lenyűgöző drónvideó a La Palma vulkánjáról kitörése közben

A La Palma sziget vulkánja végre csendesedik. A pár napos kitörési epizód hatalmas rémületet keltett a területen, hiszen nem is csak egy kürtőből ömlött az izzó olvadt kőzet és a hamu. 

kép: reuters

A megfigyelések alapján azonban szeptember 25-én a hamukibocsátás már “csak” 1.5 km-es magasságot ért el, amiből a szakemberek arra következtetnek, hogy a kitörésnek most már vége. Szerencsére előtte még sikerült egy elképesztő drónfelvételt készíteni a vulkánról, olyan közelről, ami eddig nem volt lehetséges. 

IGME-CSIC videó.

Hogy a kitörés végre befejeződik, annak minden lakos örül. Bár maga a vulkáni tevékenység sem halálos áldozatokat, sem súlyos sérülteket nem követelt, a sziget gazdaságára erősen rányomta bélyegét. A fő mezőgazdasági terményük, a banán 15%-a került veszélybe. 

 

 

 

Ezen felül a halászok sem igazán tudnak dolgozni, hiszen nem kapnak engedélyt a kihajózásra, vagyis több ezer munkahely került veszélybe. 

kép: swiftheadline.com

Mindemellett La Palma repterét is le kellett zárni a vulkáni hamu miatt, vagyis az emberek tömött sorokban igyekeznek feljutni a kompokra. A vulkán aktivitása során összesen eddig 237,5 hektár területet pusztított el, melyen 513 ház és 18,9 km-nyi út volt. A vulkáni hamu 1507 hektárt takart be. 

kép: independent.co.uk

lead kép: zyri.net

Ezek is érdekelhetnek