Március 3. Vasárnap, Kornélia

Még az is lehet, hogy már a Wanda vihar sem születik meg idén

Világidőjárás
2021. október 22. 14:00
null

A 2020-as hurrikánszezon után a szakemberek erős érdeklődéssel és sok-sok aggodalommal tekintettek a 2021-es szezonra, hiszen minden összetevő adott volt ahhoz, hogy még az előzőnél is szörnyűbb és pusztítóbb szezonnal találkozzunk.

kép: actionnews5.com

A kezdet és a csúcsnak tekinthető időszak is intenzíven indult, és olyan hurrikánok is napvilágot láttak, mint Ida, melyek pusztító ereje bizony döbbenetes volt. A szezon november 30-ig még bőven tart, a tarsolyban pedig már csak egyetlen név,Wandalapul.

kép: wric.com

A helyzet azonban változott némileg. Az Afrikából érkező trópusi vonások kezdenek gyengülni, elmaradni, a hurrikánok zöme pedig ezekből fejlődik ki. Vagyis most nagyon úgy tűnik, hogy bár még lehet viharokra számítani, de annak az esélye is megvan, hogyWandaebbena szezonbanmár nem látja meg a napvilágot, nem lesz több nevezettviharaa 2021-es szezonnak.

Meglepetések persze érhetik a szakembereket is, hiszen erre bőven van példa, azonban az jó hír, hogy már most ilyen csendessé válik a szezon, hiszen a durvaújraindulásesélye is igen alacsony.

kép: NASA

Mindezekkel együtt sem lehet azt mondani, hogy a 2021-es hurrikánszezon ne lett volna kivételes, hiszen számos rekordot tudhatnak magukénak az idén született nevezett viharok, a legkorábbi nevezett vihar és a legaktívabb kezdet is ide köthető. A La Nina azonban a hurrikánok ellen dolgozik, hiszen jelentősen is képes csökkenteni a víz hőmérsékletet, ezzel pedig gátat vethet a további nevezett viharok kialakulásának.

kép: weather.com

lead kép: Alexander Gerst - ESA - NASA via Getty Images

erőszélkszezonhurrikán2021név