2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien

A Sam hurrikán még mindig él, sőt, most is erősödik - már 5-ös kategóriájú szörnyeteggé nőtt

2021. október 7., 14:00
A Sam hurrikán még mindig él, sőt, most is erősödik - már 5-ös kategóriájú szörnyeteggé nőtt

A Sam hurrikán tökéletesen példázza azt, amitől a tudósok a hurrikánok kapcsán félnek, ha a klímakatasztrófa kerül szóba. Nevezetesen az, hogy a hurrikánok ereje és élettartama is jelentősen megnövekedhet a felmelegedés hatására. 

kép: windy

Ennek oka egyszerűen a melegedő víz, mely mintegy katalizátora a hurrikánok fejlődésének, sőt, erejük fokozásának is. Sam esetében pedig ez nagykönyvi rendszerben figyelhető meg. 

kép: NOAA

Nagyjából 15-16 nappal ezelőtt lettek figyelmesek a szakemberek egy erős trópusi hullámra, mely Afrika partjai mellől lövellt ki. Szeptember 23-án pedig a rendszer trópusi viharrá fejlődött, és a Sam elnevezést kapta – szeptember 24-én pedig már a hurrikán kategóriát is elérte. 

kép: severe-weather.eu

Sam azóta is a nyílt víz felett mozog, lassan és méltóságteljesen, de koránt sem tétlenül. Bár Bermuda is megúszta a Sam-mel való komolyabb összetűzést, Izland valószínűleg nem lesz ilyen szerencsés. Jellemzően az ide elérő rendszerek azonban már nem olyan erősteljesek. 

 

 

 

Sam azonban nem olvasta a statisztikákat, ennek megfelelően már az 5-ös kategóriát is elérte, köszönhetően az Atlanti-óceán rendkívül meleg vizének. És miközben Sam egyre feljebb kúszik az óceánon észak felé, trónkövetelői már ki is alakultak – Viktor például szintén erőteljes fejlődést mutat. 

kép: severe-weather.eu

Persze Sam babérjait nehéz lesz elvitatni, hiszen jelenleg ez a hurrikán a szezon legerősebbje, és valószínűleg a leghosszabb életű is. Hogy meddig sikerül megtartani hurrikán mivoltát, az még kérdéses, de hogy kiemelkedő viharrendszerről van szó, az már most is biztos. 

kép: windy

Lead kép: windy

Ezek is érdekelhetnek