2022. október 8. szombat
Koppány

A Sam hurrikán elképesztő fejlődés előtt áll - szörnyeteg van születőben

2021. szeptember 30., 11:00
A Sam hurrikán elképesztő fejlődés előtt áll - szörnyeteg van születőben

Sam, a szezon 7. hurrikánja megállíthatatlanul halad a karibi szigetvilág felé, és még csak esély sem mutatkozik arra, hogy veszítene erejéből. Sőt, a körülmények sajnos kifejezetten kedvezőek ahhoz, hogy tovább erősödjön. 

kép: severe-weather.eu

Erre pedig már nem lenne szükség, legalábbis, ha szavazni lehetne, a környező szárazföldek lakói biztosan a további erősödés ellen voksolnának. Sam már most is 140 mph  - vagyis 225 km/h-ás sebességet produkál, azaz bőven a négyes kategóriában foglal helyet. 

kép: severe-weather.eu

Hogy meddig, azt nem lehet megmondani. Haladása ugyanis lassú, és az útja olyan területen vezet keresztül, melyen sajnos két nagyon fontos összetevő is adott ahhoz, hogy Sam tovább erősödhessen. 

 

 

A robbanásszerű fejlődése így is látványos, ám a karibi vizeken minden adott lesz ahhoz, hogy egy gigászi szörnyeteg szülessen. Itt a víz hőfoka ugyanis 2-3°C-kal is magasabb, valamint az MJO légköri hullám is Sam alá adja a lovat. 

kép: cnn

Sam a szezon második legerősebb vihara jelenleg. Ha az előrejelzéseknek igaza lesz, és a hurrikánnak valóban sikerül kihasználni a rendelkezésre álló kedvező feltételeket, akkor könnyen az 5-ös kategóriába tornázhatja magát. Egyetlen jó hírként számolhatunk azzal, hogy előre kalkulált haladási iránya elhalad a szárazföldek mellett. 

kép: stmaartennews.org

lead kép: NOAA

 

Ezek is érdekelhetnek