2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid

Több, mint 2500 házat tartolt le a vihar Indonéziában

2021. szeptember 20., 11:00
Több, mint 2500 házat tartolt le a vihar Indonéziában

A heves és igen nagy mennyiségű csapadék lezúdulása világszerte egyre több helyen okoz gondokat. Most Indonézia került nehéz helyzetbe, mivel szeptember 13-14-én a heves esőzések hatalmas pusztításba kezdtek. 

A csapadék nyomán több folyó is megáradt Nyugat -Jáva, Pápua, Kelet -Kalimantan, Banten ad Riau tartományokban, vagyis az eső okozta villámáradások mellé a folyókkal érkező árhullámokkal is számolni kellett. 

Persze az eső itt többnyire nem áll meg. Mivel a nagy mennyiségű csapadékot a föld sem képes magába zárni, így annak felső rétege sokszor elfolyósodik, és megindul, vagyis földcsuszamlás alakul ki. Ez most sem volt másképpen, jelentős sárlavinák nehezítették a helyzetet. 

 

 

 

 

A jelentések alapján eddig 2570 házat semmisített, vagy rongált meg jelentősen a vihar és a vele érkező más természeti katasztrófák. Szerencsére azonban halálos áldozatokról vagy sérültekről nem szólnak a híradások. 

A mentési munkálatok folyamatosan zajlanak, kitelepítésekkel, de sok helyen nincs egyszerű dolga a szakembereknek. A víz és a sárlavinák ugyanis több utat is járhatatlanná tettek, így nehezítve, vagy akár ellehetetlenítve a mentést. 

képek és lead kép: BNPB Indonesia

Ezek is érdekelhetnek