Május 28. Kedd, Csanád, Emil

Ha visszafogjuk magunkat a klíma érdekében, az gazdaságilag is megéri

null

Valamit valamiért - ez az elv mozgatja a világot, kikerülni nem lehet. A klímaváltozás kiteljesedése is megköveteli a maga kompenzációját: ha nem vagyunk képesek leállni, és a károsanyag - kibocsátás tovább nő, az bizony gazdasági katasztrófát hoz magával.

kép: timeshighereducation.com

Na persze nem azért, mert nem termelünk, hanem azért, mert a szélsőséges időjárási jelenségek bizony komoly hatással vannak mind a mezőgazdaságra, mind az iparra.

kép: intechopen.com

Ürge-Vorsatz Diána az 59. Közgazdász-vándorgyűlésen rámutatott arra a tényre is, hogy hiába a sok vállalás és a törvénybe iktatott párizsi klímaegyezmény, a károsanyag-kibocsátás töretlenül fokozódik, vagyis az irány, amerre most haladunk, nagyon rossz.

De mi lenne, ha tartanánk magunkat az egyezményben foglaltakhoz? Hiszen az is törvényszerűen fogyasztáscsökkenéssel járna, márpedig az a gazdaság alapja! Nos, a számok ebben a tekintetben meglepőek.

kép: stem.org.uk

Ahogyan azt a klímakutató is elmondta, a fogyasztás csökkenése 2050-re összesen maximum 7%-os lenne az 1,5°C-os határ tartásával, miközben várhatóan eddig a fogyasztás mértéke 300%-kal nőni fog. Vagyis amit adunk, az elenyészően kevés ahhoz képest, amit elvehet tőlünk a tétlenségünk.

kép: futurelearn.com

lead kép: eu.usatoday.com