2023. január 29. vasárnap
Adél

Beszéljünk a környezetvédelemről a gyerekeknek, hiszen az ő jövőjük a tét!

2020. szeptember 8., 14:00
Beszéljünk a környezetvédelemről a gyerekeknek, hiszen az ő jövőjük a tét!

A környezetvédelem, az energiagazdálkodás mind olyan fogalmak, melyeket érdemes már a kisebb gyermekeknek is elmagyaráznunk. Minél korábban tanulja meg valaki, milyen is együtt élni a természettel és minél kisebb kárt okozni benne, annál jobban bele fog ivódni a mindennapjaiba – persze, ha mellette megfelelő példát is lát a szülőktől. Ezzel jelentős mértékben hozzájárulhatunk a klímakatasztrófa megfékezéséhez is. Hogy mégis melyek a legfontosabbak, amiket meg kell tanítanunk a gyermekeinknek? 

Szelektív hulladékgyűjtés 

A szelektív hulladékgyűjtés az egyik legfontosabb mozzanat ahhoz, hogy harmóniában éljünk a természettel. Amikor a gyermekeinknek megtanítjuk, hogy a szemetet minden esetben ki kell dobni, akkor mutassuk meg azt is, hogy mit hová rakjon. Ha valamiben nem biztosak, segítsünk nekik! A tanulás a mindennapokon kívül akár játékos formában is történhet, így még nagyobb kedvvel vethetik bele magukat a szelektív gyűjtésbe. 

kép: youtube.com

Ne folyassa a vizet, kapcsolja le a villanyt 

Nagyon fontos megtanítani a víz-és energiagazdálkodás fontosságát is, így figyeljünk arra, hogy mindig kapcsolja le gyermekünk a villanyt, ha elhagyja az adott helyiséget, illetve ne folyassa a vizet, ha nem muszáj. A zuhanyzás ne tartson sokáig, vagy amíg mossa a fogát a gyermek, ne hagyja nyitva a csapot. Magyarázzuk el az ő szintjén, miért fontos ez.  

 

 

Autóhasználat 

Már az egészen kicsik is megértik, hogy az autóhasználat bár kényelmes, ám nem valami környezetbarát. Meséljünk nekik az zöld rendszámú autókról, mi az, ami kijön a kipufogókból, mivel is megy a legtöbb autó. Ha van rá lehetőség, utazzunk velük tömegközlekedéssel, vagy még jobb, ha kerékpárral (kisebbeknek kapható nem csak bicikliülés, hanem a kerékpáros utánfutó). 

kép: elementsbackyardgarden.com

Ne bántsuk a természetet 

Alap dolog (lenne), hogy megtanítjuk a gyerekeknek azt, hogy ne bánták az állatokat, ám arról már kevesebben beszélgetnek velük, hogy a növényeket sem szabad. És nem csak a kertben lévő szép dísznövényeket, hanem például az erdőben fellelhetőeket sem. Természetes, hogy a kisebbek szeretik fogdosni, tépkedni a növényeket, ilyenkor szóljunk rájuk, és mondjuk el, csakis óvatosan simogatni lehet őket (így ők is megkapják az érintés varázsát). Mesélhetünk arról is, miért jó, ha minél nagyobb zöldterület van körülöttünk, miért baj, ha fákat vágnak ki, és mi mit tehetünk (pl.: ültethetünk fákat, ha erdőbe megyünk).  

lead kép: youtube.com

Ezek is érdekelhetnek