Június 19. Szerda, Gyárfás

Görögországban heves esőzések okoztak áradásokat, Athén sem kivétel

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Amikor egy ciklon alakítja egy adott terület időjárását, akkor lehet arra számítani, hogy ott bizony lesz csapadék, bőséggel. Ez igaz abban az esetben is, ha hurrikánnal kellszámolni, és abban az esetben is, ha a tájfun a nem kívánt vendég.

De hasonló a helyzet abban az esetben is, ha egy medikán, vagyis egy mediterrán ciklon alakítja az időjárást, ahogyan azt most Görögország tapasztalhatta meg fájdalmasan. A ciklon ugyanis csapadékot hozott, nem is keveset.

Az ország területén szinte mindenhol, ahol csak esett, elérte a 24 órás csapadék mennyiség a 100 mm-t, de természetesen egyes területeken ennél lényegesen több is esett. A legrosszabbul Ithaka szigete járt.

Odüsszeusz király birodalma összesen 342,8 mm csapadékkal kellett szembenézzen, ami brutálisan nagy mennyiség, és persze ennek megfelelően nincsen az a vízelvezető rendszerrel felszerelt település, ahol ne okozna villámáradásokat.

Persze ehhez kevesebb is elegendő. Athén “csak” 140 mm csapadékot kapott a nyakába, de ez is bőven elég volt ahhoz, hogy az utcákon rohanó folyókat alakítson ki. Az anyagi károkjelentősek, de sérültekről vagy halálos áldozatokról szerencsére eddig nem érkeztek hírek.

képek: AP Photo-Thanassis Stavrakis

lead kép: Thodoris Nikolaou-AP