December 1. Péntek, Elza

Extrém heves esőzés okozott áradást Szlovénia fővárosában

Világidőjárás
2021. október 01. 11:00
null

Nem csak idehaza hozott esőzéseket a hidegfront. Szlovénia sem maradt ki az égi áldásból, sőt, sok is lett a jóból. Ahogyan nálunk Bajánsenyén alakult ki villámáradás, úgy a szomszédoknál a főváros úszott el rövid idő alatt.

kép: Aristotel80

Ljubljana 1951-ben rögzítette az eddigi legnagyobb 1 órás csapadékmennyiséget. Ez akkor 62 mm-volt. Most, szeptember 29-én a rekord megdőlt, mivel egyetlen óra leforgása alatt 96 mm-t regisztráltak a főváros egyik mérőpontján.

kép: newsline.news

10 perc alatt hullott 25 mm eső, de összességében is rekorder lett a mostani vihar által szállított csapadék, hiszen a maga 122 mm-t is meghaladó mennyiségével olyan esőzést produkált, melyre nem volt példa az elmúlt 250 évben a település történetében.

De nem csak a helyi rekordokat sikerült megdönteni, a szlovén meteorológusok elmondása alapján az ország területén ilyen mennyiségű és intenzitású esőzésre 160 éve nem volt példa. Az eső persze jelentős villámáradással is járt, mely közlekedési káoszhoz vezetett.

Amellett, hogy sok embert kellett a járművekből menteni, a fővárosban 500 ház is elázott, ide ugyanis betört a víz, nem sikerült azt kívül tartani. De sok aluljáróban és alagútban is magasan állt az víz. Személyi sérülésről vagy halálesetről azonban szerencsére nem szólnak a jelentések.

kép: newsline.news

lead kép: abingcdn.com

vízesőfelhőszakadásemberáradásrekord