Május 25. Szombat, Orbán

Emelték a riasztási szintet az olaszországi Vulcano esetében

null

A Nemzeti Geofizikai és Vulkanológiai Intézet munkatársai Olaszországban, a palermói részlegen lázas munkában vannak, hiszen aVulcano, Olaszország igencsak régóta szunnyadó vulkánja nemrégiben ébredezni kezdett.

kép: volcanodiscovery.com

AVulcanoutolsó kitörése 1888 és 1890 között zajlott, a hegy azóta nyugodt, aktivitása is igen visszafogott. Gázkibocsátást lehet mérni rajta, de afumarolák(olyan nyílások a Föld, vagy más égitest kérgén, melyből gőz és gázok törnek a felszínre) tevékenysége is visszafogott volt.

kép: volcanodiscovery.com

Mostanában azonban a szeizmikus aktivitás kapcsán a méréseket is sűrűbben és behatóbban végzik. Sajnos a gázkibocsátás is erőteljesebb lett, megnőtt a co2 és az so2 koncentráció, valamint a gázok hőmérséklete is jelentősen emelkedett.

Mostanra már csak speciális eszközökkel mérhető a forró gázok hőfoka, mivel azok sokszor a 300 °C-ot is meghaladják. Bár a hegy már 1977 óta visszatért a nagy mennyiségű gáz kibocsátásához, a kutatók gyanakodva figyelik a tevékenységét.

kép: wikimedia - James Shook

Ennek megfelelően a riasztási szintet is megemelték, zöldről sárgára, és még szorosabb megfigyelés alá helyezik a hegyet. Sajnos a tudomány még nem elég fejlett ahhoz, hogy biztosan előre lehessen jelezni egy vulkánkitörést, így marada szoros megfigyelésés az elővigyázatosság.

kép: Brisk g - wikipedia

lead kép: wikimedia - LucaLuca