2023. február 2. csütörtök
Aida, Karolina

Víz alatti vulkánkitörés 16 kilométeres hamufelhővel

2021. augusztus 19., 11:00
Víz alatti vulkánkitörés 16 kilométeres hamufelhővel

A vulkánkitörések kapcsán hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy csak azok a területek érintettek, ahol a hegyek lankáin emberi települések is vannak. Ezt azonban cáfolta már az utóbbi években több kitörés is. 

kép: JMA-Himawari-8, NII-NICT, TW

Volt, amikor turisták kerültek a vulkáni aktivitás középpontjába, és ezért az életükkel fizettek, és olyan is volt, hogy a vulkántól tekintélyes távolságra elhelyezkedő városba tört be a rohanó lávafolyam, hatalmas pusztítást okozva ezzel. 

kép: あんだーそん

A vulkánkitörések sorozata a szárazföldeken jól nyomon követhető, hiszen kézzel fogható a jelenlétük, hamuval, törmelékkel lepik el a környező településeket. A kitörések azonban nem korlátozódnak az általunk szabad szemmel látható vulkánokra. 

 

 

Bár kevesebbszer kerülnek elő, az óceánok mélyén is vannak vulkánok, melyek aktivitásukat tekintve sokszor messze túltesznek a szárazföldi társaikon. Kitöréseik azonban ritkán látványosak, így inkább csak a tudósok és szakemberek figyelmét keltik fel. 

kép: あんだーそん

Kivéve persze akkor, ha egy víz alatti tűzhányó olyan kitörést produkál, melynek során a füst és a hamu bőven a tengerszint főlé emelkedik. Ez történt most a Fukutoku-Oka-no-Ba névre keresztelt vulkán esetében is, mely augusztus 12-én fakadt dalra, 16 kilométeres magasság fölé lökve a sűrű felhőjét. 

kép: Japan Coast Guard

lead kép: volcano.si.edu

 

Ezek is érdekelhetnek