Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Ausztráliában egy üzemelő repteret kapott telibe egy tornádó

Világidőjárás
2021. október 26. 14:00
null

Queensland számára nem indult túl jól az októberi időszak. A heves esőzések is gondokat okoznak szerte az államban, de a szelekkel is komoly problémák vannak.

kép: Katie Eine

Eleddig csak az állam területén négy komolyabb tornádó is földet ért, de Ausztrália több területén is ítéletidő tombolt. A mostani tornádó, mely október 22-én ért talajt, Queenslandet választotta helyszínéül, és éppen a Brisbane repteret.

kép: couriermail.com.au

Telibe kapta a forgó szörnyeteg a repülőteret, éppen a kifutópálya mellett érte el a talajt. Mindkét pályát le kellett zárni egy időre. Mind a kifutópályában mind pedig a környező épületekben történtek károk.

A tető megbontásával több épületben is károkat okozott a szél, de hogy pontosan mekkora tornádóról is van szó, azt egyelőre nem állapították meg a szakemberek. De csak hogy a történet kerek legyen, nem csak tornádó érkezett.

kép: ABC News -Dean Caton

A forgó légtömeggel egyszerre a reptér területe begyűjtött egy kifejezetten heves esőzést is, mely egyetlen óra leforgása alatt 101 mm csapadékot hozott. Ez ugyan nem rekord, de ritkasága és komoly károkozási képessége miatt is felfigyelt rá a helyi meteorológiai intézet. A reptér az események alatt végig nyitva volt, személyi sérülés azonban szerencsére nem történt.

kép: ABC News -Dean Caton

lead kép: Bureau of Meteorology-Twitter

viharesőreptértornádóemberszél