Május 19. Vasárnap, Ivó, Milán

Mérgező gázokat bocsát ki a tenger, ahol az izzó kőzet beleömlik

Világidőjárás
2021. szeptember 30. 14:00
null

Bár a La Palma sziget vulkánjának hamufellegei kisebbek lettek, a lávakibocsátás nem szűnt meg, vagyis sajnos a várt elcsendesedés egyelőre nem következett be. A lávafolyamok sebessége mostanra eléri a 300 m/h-ás sebességet.

kép: Reuters

A 656 épület mellett mostanra a folyam elpusztította azt az autópályát is mely utolsóként még összekötötteElPaso, LosLlanosdeAridaneésTazacordedéli és északi településeinek környékét.

kép: x99news.com

A láva pedig elérte a tengert is, ami nem jó hír. Egyrészt ezzel ugye további pusztításokat okozott, másrészt a sós víz és az izzó kőzet találkozása hirtelen igen nagy mennyiségben felszabaduló mérgező gázkibocsátással is jár. Az apró szemcsék és a savas gázok pedig erősen egészségkárosító hatásúak.

A lávafolyam igen nagy mennyiségű műanyagot és műtrágyát is elemésztett, mely az útjába került. Ezen anyagok égése közben szintén nagyon mérgező vegyületek szabadulnak fel, melyek az emberi szervezetre is ártalmasak.

kép: AP

A helyi hatóságok közlései szerint a levegő minősége a szigeten jó, vagyis a gázkibocsátás nem okoz különösebb gondot. Persze a közelben élő lakosokat arra kérik, ha lehet, ne hagyják el otthonaikat, ami azért nem éppen biztató fejlemény.

kép: surinenglish.com

lead kép: Instituto Español de Oceanografía, IEO, via Vulcana IEO @VulcanaIEO

vulkántengerLa Palmagázméregláva