Június 14. Péntek, Vazul

Kitört a Kanári-szigetek vulkánja

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Kevesen tudták eddig, de bizony a Kanári-szigeteknek is van vulkánja, méghozzá aktív vulkán, mely az utóbbi időben sajnos erősen “mocorgott”, a földrengések sorozata figyelmeztető jel volt, melyre szerencsére a szakemberek reagáltak is.

kép: INVOLCAN

Szeptember 19-én 14:12-kor ugyanis aCumbreViejanévre hallgató vulkán kitört, sőt, a hegy oldalában repedés nyílt, melyből lávaszökőkút is előtört. A kitörés a készültségi szintet is megemeltre és a repülési színkód is vörösre változott.

A láva lassan haladva utakat is keresztezett, illetve termőföldeket, erdőket gyújtott fel. Haladása közben pedig elemésztett mindent, ami az útjába került, legyen az akár épület, akár élő növényzet. Mivel a hegy egy ideje mozgolódik, emberi áldozatok nincsenek.

Az evakuálást már megkezdték a kitörés előtt, így a haszonállatokat is sikerült kiterelni a veszélyes területről, ugyancsak kimenekítették a mozgásukban korlátozott embereket. A lávafolyamoknak köszönhetően, melyek egyelőre megállíthatatlanul folynak a lakott területek irányába, a hatóságok további 10 000 ember kitelepítését kezdték meg.

A kitörésre azt megelőzően mintegy 25 000 rengés figyelmeztette a szakembereket, melyeket szeptember 11 és 19 között regisztráltak. A vulkán ezt megelőzően utoljára 1971-ben tört ki. A területről a mentőalakulatok 500 turistát is evakuáltak.

kép: INVOLCAN

lead kép: INVOLCAN