Június 19. Szerda, Gyárfás

Izland vulkánja már csak pár lépésre van a kitöréstől

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Izlandon a szakemberek vulkánkitörésre készülnek. A veszélyes hegy aGrímsvötn, mely jellemzően 10 évente egyszer produkál kitörést, most azonban 2020 után 2021-re is várnak egyet. A jelek szerint pedig nem kell sokat várni.

kép: Magnús Tumi Guðmundsson (2004-es kitörés)

A hegy mozgolódik, vagyis a szeizmológiai adatok alapján a rengések sokasodnak – ez jellemzően a kitörést megelőző időszak sajátja, ahogyan azt láthattuk a Kanári-szigetek vulkánja esetében is. Emellett azonban több dolog is aggasztja a szakembereket.

kép: Copernicus EU-Sentinel-2, ESA

A kitörés egyik előjele lehet az is, hogy “felfújódik” a jégsapka, mely a kaldera felett foglal helyet. Ez a felfújódás több műszer adataiban is látható, és a szakemberek szerint a magma felhalmozódása okozza.

Ugyancsak aggodalomra ad okot az a tény, hogy az itteni gleccsertavak szinte most igen magas, mely megnöveli ajökulhlaup, azaz a gleccserkitöréses árvíz lehetőségét. Ha ez bekövetkezik, az gyors vízmennyiségfogyatkozással, ezzel pedig gyors nyomáscsökkenéssel jár, mely szintén a kitörés malmára hajtja a vizet.

kép: auroracabins.tourdesk.is

A kockázatok csökkentése érdekében a szakemberek a repülési színkódot is eggyel feljebb emelték, valamint a hegyet is sokkal alaposabb megfigyelés alá vonták.

kép: USGS-Icelandic Meteorological Office, Oddur Sigurdsson.

lead kép: indianexpress.com