2023. február 2. csütörtök
Aida, Karolina

Szupervulkán mozgolódik Új-Zélandon

2021. július 5., 14:00
Szupervulkán mozgolódik Új-Zélandon

Önnek sem hangzik olyan ismerősen a Taupō név? Nem csodálkozunk rajta, hiszen egy új-zélandi nyugvó vulkánról van szó, mely az utóbbi 1800 évben nem produkált kitörést. Igaz, több olyan eseménysor is történt itt, melyben földrengések és talaj átrendeződés is volt, de egyik sem hozott komolyabb vulkáni aktivitást. 

kép: nzherald.co.nz

Hogy akkor mi az oka annak, hogy a tudósok most aggódva és árgus szemekkel figyelik ezt az idős hegyet? Az, hogy a Taupō a múltban nem volt ilyen nyugodt, sőt. Ez ugyanis egy úgynevezett szupervulkán, vagyis olyan tűzhányó, melynek egyetlen kitörése is képes több, mint 1000 köbkilométernyi anyagot kilövellni. Ez bizony több ezerszer nagyobb kitörés, mint például amit az Etna képes produkálni, vagy amit a Nyiragongo létrehozott. 

kép: globalnews.ca

A Taupō legutoljára mintegy 26 000 évvel ezelőtt tört ki, de akkor odatette magát. Az aktivitás alkalmával nagyjából 1170 köbkilométer anyag lövellt ki a vulkánból, ami brutálisan nagy mennyiség, és amely az Északi-szigetet 200 méter vastagon temette el a törmelékben. Ez volt az utóbbi 70 000 év legnagyobb kitörése. 

 

 

2019-ben a Taupō megint mozgolódott, földrengésekkel és talajátrendeződésekkel borzolva a kedélyeket. Az alapos vizsgálatok pedig kimutatták, hogy ezeknek a mozgásoknak az eredete ebben az esetben bizony vulkanikus volt. A földrengések elemzésével a tudósok arra következtetnek, hogy a kaldera alatt egy nagyjából 250 köbkilométeres magmatározó található, mely jelenleg mintegy 20-30%-osan telített, és sajnos telítődik tovább. 

kép: gns.cri.nz

Ez nem azt jelenti, hogy a Taupō a közeljövőben kitörne, és kataklizmát okozva, az éghajlatot is megváltoztatva szólna bele az életünkbe, de azt mindenképpen, hogy mostantól szoros megfigyelés alatt tartják ezt a szupervulkánt, ahogyan a Yellowstone kaldera esetében is teszik. 

kép: express.co.uk

lead kép: thesciencethinkers.com

 

Ezek is érdekelhetnek