2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid

Új vulkán lehet születőben Mexikóban, aminek a helyiek nem kifejezetten örülnek...

2021. június 21., 11:00
Új vulkán lehet születőben Mexikóban, aminek a helyiek nem kifejezetten örülnek...

A vulkanológusok szeme most a mexikói Michoacan államban található Uruapan városára szegeződik. Ennek közelében ugyanis 236 alacsony erősségű mikro földrengést regisztráltak a tudósok, ami finoman szólva is aggasztó. 

kép: Karla Yannín Alcázar Quinter-Wikimedia

A terület nem ismeretlen a tudományos világ számára, máskor is előfordult már hasonló eset, egészen pontosan 2020 januárjától februárig, de akkor mintegy 3000 földrengést regisztráltak. 

kép: openwaterswimming.com

A tudósok akkor arra a következtetésre jutottak, hogy valóban a magma mozgolódik a föld alatt, de mozgásának iránya vízszintes, vagyis nem kell aggódni egy új vulkán születése miatt. 

 

 

Most azonban az újabb, 236 rengés, melyet 2021 május 1 és június 8 között regisztráltak erős kérdőjelbe helyezi a 2020-as megállapításokat, és a tudósokat arra ösztönzi, újra alaposan vizsgálják meg a területet. A helyi biztonsági erőket pedig arra, hogy készüljenek fel a legrosszabb lehetőségre is, hiszen a kéngáz szivárgása, illetve a talaj melegedése is jól kimutatható a környéken elszáradó növények nyomán. 

kép: unrealfacts.com

Hasonló lehetőségekkel találkozhattunk a Nyiragongo esetében is, ám nem a kráternél. A veszélyes a dologban éppen az volt, hogy miközben a Nyiragongo tombolva öntötte magából az olvadt kőzetet, a közeli város, Goma és a Kivu tó is hasonló rengéseket produkált, a városban törésvonalak is megjelentek. Ez pedig magában foglalja annak lehetőségét, hogy a föld alatt mozgolódó magma nem marad meg a vízszintes haladásnál, hanem utat tör magának a felszínre valamelyik törés mentén, és konkrétan a városban vagy a tóban képez egy új kitörési pontot.

kép: vtwctr.org

lead kép: petapixel.com 

Ezek is érdekelhetnek