Május 23. Csütörtök, Dezső

Franciaországban 3 óra alatt esett két hónapnyi eső

null

Franciaország sem nevezheti magát kifejezetten szerencsésnek az utóbbi időben, már persze ami az esőt illeti. Szeptember 8-án, vagyis csak pár nappal ezelőtt Agen városára akkora mennyiségű csapadék zúdult, mely a város egyes részeit 2 méternyi víz alá süllyesztették.

kép: Sapeurs Pompiers du Grad

MostGard-rakerült a sor, amikor egy forró és párás légtömeg úszott a megye fölé, mely a nedvességtartalmát a Földközi-tengerből szállította ide. Szeptember 14-én erős széllökések kíséretében az érkező viharfelhők - nincsen rá jobb szó - kiszakadtak.

Hogy miért használjuk ezt a kifejezést? Azért, mert mindössze 3 óra alatt 2 hónapnyi(!) csapadék zúdult a városra. Ez számszerűsítve 244 mm-t jelent, ami a városban történelmi rekord, de megközelíti az országos 3 órás rekordot is, melyet 2014-ben regisztráltakMontpellie-ben, pontosan 253 mm-t.

A vihar csúcsintenzitása alatt 20 mm csapadékkal lehetett számolni 5 perc alatt, ami elképesztően magas érték. Természetesen az ilyen intenzív esőzésnek a következményei is rombolóak, és ez alól Gard megye több települése sem jelentett kivételt.

kép: Sapeurs Pompiers du Grad

A legrosszabbulNimesjárt, de szerencsére a hatóságok sem sérülteket, sem halálos áldozatokat nem jelentettek az érintett területekről. A tűzoltóságnak azonban akadt dolga bőven, hiszen a járműveikben, vagy éppen az épületek tetejénrekedt embereket igyekeztek menteni.

kép: Pompiers Gard

lead kép: VINCI Autoroutes