Július 13. Szombat, Jenő

Élelmiszer és vízválság Kenyában az aszály miatt

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Kenya számára sem hoz túl sok jót a klímakatasztrófa nyomán szélsőségessé váló időjárás. Bár ez az ország gazdaságilag viszonylag jól áll köszönhetően a turizmusnak, a tartós aszály jelentette kihívásokkal nem képes mit kezdeni.

kép: davidaswani.wordpress.com

Mivel nincsen elegendő eső, így amezőgazdaságitermelés is jelentősen csökken, ami élelmezési válságot eredményez az amúgy is nehéz élelmiszerhelyzetben lévő országban. A szegénység terjedése ugyanis itt is általános, így egyre többen szorulnak segítségre.

kép: africanews.com

Az élelem mellett az eső hiánya az ivóvíz hiányát is elhozza Kenyába, ígyUhuruKenyattaelnök kénytelen volt nemzeti katasztrófahelyzetet hirdetni. Ezt szeptember 8-án jelentette be, és sajnos a szakemberek szerint a helyzeten nem fog segíteni a most következő esős évszak sem, hiszen a csapadék mennyisége várhatóan most is jóval el fog maradni a szokásostól, vagyis 2022-ben is aszályra kell számítani.

A kenyai vöröskereszt becslései szerint a mostani élelmiszer és ivóvízválság nagyjából kétmillió embert érint. Az országban található 47 körzetből 12-ben maradt el a terméshozam a szokásostól, valamint nagyon sok vízlelőhely is kiszáradt.

kép: Nancy McNally-Catholic relief Services

A klímakatasztrófa a szélsőségek felé tolt időjárással várhatóan sok területet tesz élhetetlenné a földön. Ez pedig komoly migrációval is jár majd, hiszen a szélsőségesen száraz, forró vagy élhetetlenné váló területekről egyre nagyobb számban igyekeznek majd menekülni az emberek.

kép: EPA-Dai Kurokawa

lead kép: thelancet.com - Samuel Loewenberg