Július 18. Csütörtök, Frigyes

Durvul a kitörés intenzitása a Kanári-szigeteken

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Egyre csak emelkedik a vulkáni remegés mértéke a La Palma szigeten éppen kitörést produkálóCumbreViejavulkán esetében. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy a kitörés intenzitása folyamatosan emelkedik.

kép: INVOLCAN

A szeptember 22-én mért tevékenység az egy - két nappal korábbiakhoz képestrobbanékonyabb,és nagyobb mennyiségű hamukibocsátással is jár.

kép: Borja Suarez - Reuters

A vulkán láva-szökőkútjai is intenzíven ontják magukból az olvadt kőzetet. Bár a lávafolyam sebessége messze nem nevezhető gyorsnak, ettől függetlenül nem igazán tudják menekíteni az útjából az épületeket, medencéket, kerteket.

kép: Jonatan Rodriguez - AP

Mostanra a láva 154 hektárnyi területet temetett maga alá. Eközben már 245 házat falt fel, akárha papírból hajtogatott kis makettek lennének. Eddig a területről 5700 embert kellett evakuálni, akik végignézhetik, ahogy otthonaik elpusztulnak.

A kitörés - ahogyan az természetes - deformálta a hegyet is, ennek köszönhetően a láva útja a lakott területek irányába tart, onnan nem is nagyon fog eltérni, vagyis az okozott károk egyre nagyobb méreteket fognak ölteni.

kép: bbc

A szakemberek figyelemmel kísérik a kén-dioxid kibocsátást is, hiszen ez a mérgező gáz komoly gondokat képes okozni. A kitörés harmadik napján a gáz kibocsátása elérte a 6140 és 11 500 tonna közötti mértéket.

lead kép: Desire Martin Getty AP