2023. szeptember 23. szombat
Tekla

160 otthont falt fel a La Palma szigeten a vulkán lávafolyama

2021. szeptember 23., 08:00
160 otthont falt fel a La Palma szigeten a vulkán lávafolyama

A spanyolországi La Palma szigetén most nem örülnek azok, akiknek a Cumbre Vieja lankáin van gyönyörű panorámával rendelkező villájuk, vagy akár kisebb házuk. A vulkán ugyanis lávafolyamokat indított útnak. 

kép: Copernicus EU

Szeptember 19 óta, vagyis a kitörés pillanatától a lávafolyamok nekiindultak, és bizony nem kímélnek semmit. Lassan folyik előre az olvadt, izzó kőzet, és elnyel bármit, ami csak az útjába kerül, legyen szó villákról, vagy akár medencékről. 

kép: Guardia Civil

A lávafolyamok eddig mintegy 103 hektáron terültek szét, és 160 épületet nyeltek el. Az anyagi károk jelentősek, de szerencsére sérültek vagy halálos áldozatok itt nem voltak, hiszen a sziget ezen részét már a kitörés előtt figyelmeztették, majd ki is ürítették. 

 

 

 

 

Szerencsés körülménynek tekinthető, hogy a láva mozgása kifejezetten lassú, vagyis a menekülés is könnyen megoldható lenne. Ez azonban azt is eredményezi, hogy a felvételeket szemlélve a tulajdonosok végig nézhetik, ahogyan a folyamok egészen lassan elpusztítják otthonaikat. 

Ennél szerencsétlenebb helyzetben voltak a Nyiragongo vulkán közelében lévő Goma település lakosai. A Nyiragongo ugyanis híresen gyors lávafolyamokat produkál, melyek elől menekülni sem igen lehet, olyan sebességgel nyelik el az útjukba kerülő dolgokat. 

kép: Guardia Civil

lead kép: Guardia Civil

Ezek is érdekelhetnek