Május 5. Vasárnap, Györgyi

Durva robbanások és lenyűgöző lökéshullámok is kísérik a La Palma vulkánjának erősödő aktivitását

Világidőjárás
2021. szeptember 28. 11:00
null

A La Palma vulkánja nem csendesedik, nem vesz vissza erejéből, sőt, szeptember 23-án a legerősebb kitörési epizódot produkálta azóta, hogy vörösen izzó dalát elkezdte.

kép: surinenglish.com

Olyannyira nem vesz vissza erejéből, hogy az eddigi egy kitörési pont mellé most kettő új szellőző is nyílt, melyek ugyancsak olvadt kőzetet és hamut öklendenek magukból. Ennek megfelelően újabb területek kiürítését volt kénytelen elrendelni a helyi hatóság.

kép: independent.co.uk

A tűzoltóság kénytelenvoltvisszavonulni sok területről, mert a kitörés intenzitása már veszélyessé tette az amúgy sem éppen veszélytelen oltási munkálatokat.

A vulkán a helyiek mindennapjait természetesen erősen befolyásolja, hiszen már több, mit 5000 méter magasra lövelli a hamufelhőjét. Emellett robbanások hangja is tarkítja az előadást, mely nem kis félelmet kelt az emberekben.

kép: Desiree Martin Getty AFP

A lávaömlést időnként óriási lávabuborékok tarkítják, melyek ágyúlövés-szerű robajjal pukkannak ki, izzó lávát bocsátva ki 1000 méteres körzetben, minden irányba. A “pukkanás” pedig olyan lökéshullámot indít el, melyet távolról szemlélve is jól lehet látni, ahogyan azt a videó is megmutatja.

video: El Time

lead kép: Reuters

vulkánrobbanáslökéshullámfüstkitörésláva