Június 18. Kedd, Arnold, Levente

Csak most kezd igazán eldurvulni a 2021-es hurrikánszezon

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A 2020-as hurrikánszezon után szűk szemréssel kémlelik a műszereket a szakemberek, hiszen az idei még a tavalyi szezonnál is durvábbnak ígérkezik. Legalábbis az előrejelzések alapján, bár eddig nem igazán mutatta meg pusztító erejét.

kép: rmets.org

Az igazán nagy rendszerek ebben az évben Grace és Ida voltak, most csatlakozik hozzájuk Larry. Ez utóbbi hurrikán igen gyorsan elérte a 3-as kategóriát, a közel 200 km/h-ás szeleivel, és nagy valószínűséggel még egy kategóriát feljebb tornázza majd magát.

kép: severe-weather.eu

Az USA területére Larry várhatóan nem jelent majd veszélyt, Bermuda azonban nem ilyen szerencsés.Dorianóta pedig Bermuda sem teketóriázik kiürítési parancsot kiadni, ha a helyzet úgy kívánja.

Ha pedig úgyérzi, az idei szezon nem is olyan erős, akkor téved: Larry a harmadik olyan hurrikán, mely szeptember 4 előtt alakult ki, és elérte a 3-as kategóriát. Erre eddig csak három szezonban volt példa.

kép: NOAA

A 2021-es szezon eddig 12 nevezett vihart produkált, köztük Larry már az ötödik olyan rendszer, mely eléri a hurrikán kategóriát is. Ezzel pedig messze magasabb az aktivitása a szezonnak, mint az átlag. Jellemzően ugyanis 14,4 nevezett vihar és 7,2 hurrikán alakul ki egy szezon alatt. Ráadásul a 2021-es szezon csúcsintenzitása csak szeptember 10-től indul, és egészen november végéig eltart majd.

kép: NOAA

lead kép: news.miami.edu